Црногорци граде брзу цесту према Никшићу

Да Република Српска све више заостаје, посебно њен источни дио, за регионом, а да не говорим о Европи и развијеним земљама, јасно се може видјети чим се пређе граница.  И док се по Херцеговини саобраћа козјим стазама, у суседној Црној Гори граде се брзе цесте и аутопутеви. Тако су у току радови на санацији магистралног пута и изградњи брзе цесте од Вилуса до Трубјеле, на путу од Требиња до Никшића.

    Раније је изгређена трећа трака од Никшића до Трубјеле, и од Вилуса до Илијиног брда и граничног прелаза са БиХ и Требињем, тако да ће са завршетком ове дионице кроз Црну Гору бити брза цеста све до Никшића. 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 2013. године Просторни план и Одлуку да се од Бијељине до Требиња до 2022. године израдити брза цеста, али до сада није урађен ни пројекат нити било каква активност на реализацији скупштинске одлуке.

Херцеговина остаје слијепо цријево, саобраћајно изолована од остатка свијета, и док се ситуација не промијени и не израде пристојни путеви, неће бити никаквог привредног напретка.

 

Небојша Вукановић