palpal

Crkva, država i politika moraju biti razdvojeni

kusturica_grigorije_dodik.jpg

Crkva, država i politika moraju biti razdvojeni

Sasvim neočekivano, hercegovački vladika Grigorije i ja postali smo istomišljenici. Nakon 20 godina podrške gotovo svim političkim strankama i strukturama, vladika odjednom smatra da su partije prevaziđene, da je Trebinju potrebna nestranačka ličnost koja će se posvetiti uređenju grada, obnovi starina, privlačenju turista, raditi na pomirenju i socijalnoj jednakosti građana.. Moram priznati da mi prija kad čujem da vladika ponavlja stvari za koje se ja godinama zalažem, i da je postignut određeni konsezus oko vizije razvoja Trebinja koju sam kao nezavisni kandidat predstavio građanima prije tri godine. Nisam sujetan, i nije bitno ko će sprovesti ideje, važno je da se iskoriste velika sredstva koja nam stoje na raspologanju za pokretanje projekata uređenja Trebinja, obnove njegovog starog gradskog jezgra, otkopavanja hendeka oko Starog grada, izgradnje modernog akva-parka, etno-sela, zatvorenog bazena sa pratećim sportskim terenima kako bi sa niskim cijenama i dobrom ponudom u budućnosti od Dubrovnika preoteli 5% gostiju i turista.

Ne sumnjam da su mnogi koji dođu na jug Srpske oduševljeni ljepotom grada, ali velika ljubav prema Trebinju mogla se pokazati i zaštitom kamenih austrijskih kula koje su srušene pod plaštom oslobađanja od spomenika okupacije!? Kada bi tako porušili sve spomenike okupacije, Trebinje bi ostalo bez najljepšeg i najatraktivnijeg užeg gradskog jezgra, među njima i oba hotela „Platani“. Ljubav i patriotizam pokazuju se nastojanjima i obnovom svih istorijskih spomenika, bez obzira da li ih gradili Rimljani, Nemanjići, Austrijanci ili komunisti…

Crkva i država moraju biti potpuno razdvojeni, i kao što je neprimjereno da se političari miješaju u izbor i rad crkvenih velikodostojnika, tako nije primjereno da vladike kritikuju jedne, a veličaju i favorizuju druge političare i aktivno učestvuju u predizbornoj kampanji. Možda bi mnogi u Hercegovini željeli da neki skroman monah, veliki duhovnik i podvižnik bude zahumski vladika, ali nije mi poznato da je neko uticao na patrijarha i miješao se u rad Sinoda i Sabora naše Srpske pravoslavne crkve.

Sa druge strane već desetak godina vladika je glavni promoter Milorada Dodika u Hercegovini i regionu, koji je ne samo da uporno govori kako se radi o velikom dobrotvoru, vođi i dobrom čovjeku koji ima viziju, već krši zakon i izbornu šutnju držeći predizborni govor u Nevesinju. Vladika je 11. oktobra prošle godine Nevesinjcima poručio da dobro razmisle kako će da glasaju jer su Dodik i njegova Vlada jedini uložili u bolnicu i Nevesinje 13 miliona maraka, iako je činjenica da je novac uložio veliki dobrotvor Mihajlo Labalo, a Vlada samo pokrila dug koji je ostavio lažni neimar Mato Uljarević, bivši vladikin prijatelj i poslovni partner.

I dok sa jedne strane podržava vlast, vladika je često znao da kritikuje opoziciju tvrdeći da su njihove vođe nesposobne, da nemaju harizmu, dovoljno hrabrosti, odlučnosti… Čelnici grada Trebinja nazivani su licemjerima koji sarađuju sa Turčinom koji je opljačkao grad, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neškolovanom benom. Upravo takve besjede su značajno doprinjele podjelama u društvu koje teško može da izmiri i nezavisni kandidat vladajuće stranke.
Svi mi smo veliki grešnici koji često iz najboljih i najiskrenijih namjera nesvjesno pravimo krupne greške i nanosimo velike probleme čak i bližnjima. Ipak zbog strašnog mjesta na kome stoji, težina riječi i grešaka jednog vladike i duhovnika mnogo je teža i veće od grijeha mirjanina i običnog smrtnika.

Nije mi cilj da ponovo napadam i kritikujem vladiku zbog njegovih javnih istupa, iako je čudno razgovarati sa novinarom koji je prema nekim saznanjima osumnjičen za ratne zločine koje je kao pripadnik Trećeg korpusa Armije BiH počinio nad Srbima, već dobronamjerno pokušam da natjeram na razmišljanje, da se na vrijeme urazumimo i vratimo u svoje okvire. Sveštenici i vladike trebaju u manastirima da se mole Bogu za duhovni i materijalni oporavak napaćene nacije, a političari da pokažu odgovornost i izvuku narod iz bijede i očaja.

Nebojša Vukanović