palpal

Ciklično ponavljanje istorije u predizbornim kampanjama

Dodik dom.jpg

Ciklično ponavljanje istorije i događaja u predizbornim kampanjama

Septembra 2014. godine Milorad Dodik je svečano presjekao vrpcu i otvorio nove studentske domove na Palama, početkom ove godine na prazan i neuseljen dom svečano je stavio ploču sa nazivom Radovana Karadžića a u najavi je da će krajem ovog mjeseca svečano ozvaničiti početak ubacivanja prvih kreveta i namještaja za buduće studente. Prije dvije godine Dodik je pred kamerama RTRS-a razgovarao sa Vladimirom Putinom i obećao dva ruska kredita, mali i veliki, jer nije želio da prihvati ponižavajuće uslove i ucjene mrskog MMF-a. 22-og septembra ove godine Dodik će ponovo u Rusiju, a pošto su prije nekoliko dana novci mrskog MMF-a legli na račune vjerovatno će sa sa Putinom razgovarati o zajedničkoj borbi Rusije i Republike Srpske protiv globalnog zagrijavanja, bankara, globalizma i multinacionalnih kompanija.

Prije dvije godine Hasan Pekušić i njegov HP investing asfaltirali su put Berkovići – Divin – Nevesinje, a i ove godine Ilija i Luka povjerili su svom velikom prijatelju Hasu da krpi rupe i presvlači asfaltom istu dionicu puta kako bi se stabilizovao Partijski crni fond pred izbore. 2014. godine Luka Petrović je obećao da će HET napraviti zatvoreni bazen u Trebinju, a prije nekoliko dana ovo javno preduzeće ponovo je pokrenulo je javnu nabavku izgradnje zatvorenog bazena vrijednog 10 000 000 maraka iako nema gotovog projekta niti je precizirana lokacija.

Prije dvije godine stotine partijskih aktivista zaposleno je u Elektroprivredu RS i njena zavisna javna preduzeća, a i ovog septembra počelo je masovno ubacivanje zaslužnih u elektro-energetski sistem. Prije dvije, četiri, šest i osam godina HET i Elektroprivreda su potpisali brojne sporazume i počinjali radove na gradnji sistema hidroelektrana, a ovih dana Dodik je ponovo svečano otvorio radove na HE Dabar, koja je prema njegovim ranijim svečanim najavama već trebalo biti završena i povezana sa mrežom.

Nekada su se događaji na Balkanu ciklično ponavljali nakon nekoliko decenija, a danas se ciklus smanjio na svega nekoliko godina, i najčešće se ponavlja sa izbornim kampanjama. Iako je većina izrežiranih predstava i događaja uvijek ista, ponešto se ipak mijenja. Tako je patrijarh Irinej u finišu kampanje 2014. godine dolazio u Banjaluku da poruči građanima Republike Srpske da je Milorad Dodik dobar pirat, pardon kormilar, koji uspješno kormilari brodom zvanim Republika Srpska, a sada je Dodik morao njemu da ide na noge u Beograd kako bi skupa besjedili pred kamerama RTRS-a. Takođe i Vučić sada češće dolazi u Republiku Srpsku i prisno se grli sa Dodikom, dok je ranijih godina Dodik išao na noge Vučiću u Beograd. Iako su govori isti, svake godine mijenja se i lokacija na kojoj se početkom avgusta Dodik i Vučić prisjete sudbine i stradanja braće Krajišnika. Nova je i činjanica da je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić postao aktivni statista u Dodikovoj kampanji, i da se sve češće skupa pojavljuju na kulturnim manifestacijama i događajima.

Nalazimo se u začaranom krugu, i proporcijonalno broju krugova u vrtešci, narod i društvo sve dublje tone u živo blato. Tek kada većini građana u Republici Srpskoj dosade i ogade se sve ispričane priče, dosadne fraze i jeftine predstave sa otrcanim starim glumcima, kad ljudi odluče da prestanu biti kaskaderi u paklenom zidu smrti jednog čovjeka, može se očekivati izranjanje iz blata, početak katarze i obnove naroda i društva.

Nebojša Vukanović