ČEZ-ove glumce mijenjaju Kinezi, pitanje da li Dodik gradi vilu i u Africi

Đokic Kinezi.jpg

ČEZ-ove glumce mijenjaju Kinezi, pitanje da li Dodik gradi vilu i u Africi

Prošlo je 10 godina od kada su sa oranž balončićima isparile Nove elektrane Republike Srpske i posao vijeka sa ČEZ-om, a u Beogradu se ukazala dupleks vila Milorada Dodika i direktora NERS-a Aleksandra Obradovića. Posao vijeka je očekivano propao, kao i ostala režimska hercegovačka Potemkinova sela, a Dodik je već pripremio novu podvalu naivnim Hercegovcima za opšte izbore naredne 2018. godine. U tom cilju u zgradi Vlade Republike Srpske je organizovana predstava potpisivanja Ugovora sa navodnim kineskim investitorima koji će graditi Termoelektranu Gacko 2. Papir trpi sve, a glavnu ulogu u komediji odigrao je nesrećni ministar Đokić potpisujući nekakav Sporazum o saradnji sa firmom Kina Afrika investment, i tako nas napokon svrstao na mjesto i u društvo koje nam pripada, siromašnu, korumpiranu i nerazvijenu Afriku.

Ovaj sporazum samo potvrđuje ono što svi odavno znamo, da je Republika Srpska jedna obična kolonija u kojoj strane multinacionalne kompanije nastoje da obespravljene radnike iskorištavaju kao crnačko roblje, a da nekolicina domorodaca i plemenskih vođa dobije zlato i bogatstvo kako bi potlačene robove držala pokornim.
Ako se malo bolje obrati pažnja na vijest koju je objavila Fabrika mržnje, laži i zla zvana RTRS, jasno je da ne postoji nikakav plan niti idejni projekat izgradnje buduće TE Gacko 2, i tek treba da se urade istraživanja kako bi se utvrdilo da li postoje dovoljne rezerve uglja za kontinuiran rad. Već duže vremena postojeća elektrana ima hronične probleme sa snabdijevanjem ugljem, koji je uz to niske kalorijske vrijednosti i kvaliteta. Jasno je da nema dovoljno uglja za rad dvije elektrane, pa u Vladi odmah kažu da će nakon izgradnje nove termoelektrane kapaciteta 300 megavata postojeća prestati sa radom! To bi automatski značilo da bi bar polovina sadašnjih radnika ostala bez posla, jer Kinezi u trci za profitom sigurno ne bi imali višak zaposlenih, i ne bi primali partijske poslušnike koji su Srđanu Miloviću ili nekom drugom energetskom poslaniku kupovali glasove.

Ne treba sumnjati da će Dodik narednog ljeta, pred opšte izbore, u Gatačkom polju organizovati novi hepening, posaditi još jedan jalovi kamen temeljec iz koga neće niknuti ni travka a kamoli nova termoelektrana. Dodik je 2011. godine obećao HE Dabar na mreži 2016, prethodno je 2007. obećao završetak TE Gacko 2 do 2011, prošle godine po drugi put je položio kamen temelkjac za HE Dabar, i sigurno mu ne predstavlja nikakav problem da ponovo najavi završetak kapitalnog objekta za 5 godina, i u najavi zaposli još nekoliko stotina sigurnih glasača.

Isti dan kada je maja 2007. godine potpisao Ugovor sa ČEZ-om o gradnji TE Gacko 2, Dodik je u Beogradu stavio paraf na kupovinu svoje rezidencije na Dedinju. U protekloj deceniji Dodik i njegovi saradnici premrežili su cijelu Evropu svojim vilama i rezidencijama, od Londona, Nice do Beograda i Kipra, pa je za očekivati da se uz novi gatački kamen temeljac sa Kineskom afričkom kompanijom potpiše i skriveni aneks o gradnji rezidencije na Viktorijinim vodopadima.
Da li će Hercegovci i dalje kao ribe uporno gutati jednu te istu udicu, ili su iz protekle decenije izvukli neke pouke, pokazaće vrijeme i opšti izbori na jesen naredne godine.

Nebojša Vukanović