palpal

Čestitke Berancima

Uprkos snažnom pritisku, opozicija je uspjela da odnese pobjedu na ponovljenim izborima u Beranama, i pokaže da su totalitarni režimi ranjivi ukoliko je opozicija složna i jedinstvena. Koalicija DPS-a, Socijalemokrata i Bošnjačke stranke poražena je na lokalnim izborima koji su održani 4-og febuara, ali je Državna izborna komisija Crne Gore poništila rezultate glasanja na 5 biračkih mjesta na zahtjev DPS-a zbog smiješnih i izmišljenih neregularnosti izbornog procesa.

Vlast je bila iznenađena porazom, pa je izvršila pritisak i tražila poništenje rezultata na 5 biračkih mjesta, kako bi imala priliku da preokrene rezultat. Uprkos pravnom nasilju i velikom pritisku vlasti, koja je danima koristila sve uobičajene resurse države za ucjene, pritisak, zastrašivanje i kupovinu glasova, opozicija je izvojevala veliku pobjedu i na ponovljenim izborima, i nakon duže vremena naredne 4 godine imaće lokalnu vlast u Beranama. Koalicija „Zdravo Berane“ osvojila je 13, a bečićeve „Demokrate“ 4 odbornička mandata, i skupa će izabrati načelnika i imati skupštinsku većinu.

Crna Gora je lider u regionu po uspostavljanju standarda za strogu kontrolu i zloupotrebe izbornih procesa, i slobodno se može reći da glasanje nije tajno jer režim Mila Đukanovića, koji opstaje već 30 godina, popisuje svakog glasača i kuću, i unaprijed se zna ko kako glasa. Metode kupovine glasova, ucjene i kontrole glasača, zloupotreba izbornog procesa, „bugarskog voza“, „sigurnog glasa“ i čudnog brojanja listića su usavršene do detalja. Milo i Mile su stari partneri i drugari,  SNSD uporno šalje u Podgoricu na obuku svoje aktiviste i pokušava da se održi na vlasti kopiranjem crnogorskog modela i metoda zloupotrebe izbornog procesa, korišćenjem nedemokratskih sredstava i zloupotrebe države.

Iako usitnjena, opozicija u Crnoj Gori se ujedinila i pokušava da skine vlast Mila Đukanovića, a na poslednjim parlamentarnim izborima vlast je opstala sa svega nekoliko stotina glasova i tijesnim prelaskom cenzusa „socijaldemokrata“ i Hrvatske građanske inicijative, koja je dobila famozne glasove u Pljevljima, Plužinama i Mojkovcu gdje nikada nije bilo Hrvata.

Svaka pobjeda i uspjeh opozicije, izvojevana u teškim nedemokratskim uslovima, daje motiv i nadu da se polako bliži kraj svim totalitarnim režimima na Balkanu, i da je prošlo vrijeme jednoumlja i zarobljene partijske države koja guši slobodu građana i osnovna ljudska prava.

 

Nebojša Vukanović