Čestitka i podrška don Marinku Šljiviću iz Dubrovnika

Osjetio sam sreću i radost kada sam u dubrovačkoj štampi pročitao vijest da će u Mokošici kod Dubrovnika biti uklonjeni neprimjereni grafiti koji veličaju ustaše, zločince, fašiste i zloglasnu NDH, a nakon inicijative koju je pokrenuo dubrovački katolički sveštenik don Marin Šljivić.

Naime na podzidama i zidovima iznad puta u Ulici Bartola Kašića  u Mokošici, u blizini mjesta gdje se okupljaju navijači dubrovačke „Torcide“, ispisani su uvredljivi grafiti koji veličaju ustaše, Maksa Luburića, Dinka Šakića i NDH-a, šire mržnju i netrpeljivost, prije svega prema Srbima, a na sjednici Vijeća za prevenciju Gradskog kotara Mokošica prihvaćen je prijedlog i inicijativa don Marina Šljivića i Udruge mladih Obitelji svete Župe, da se riješi problem sa neprimjerenim grafitima, da se oni prekreče i uklone.

Ovaj gest i potez mladog katoličkog sveštenika iz Dubrovnika je za svaku pohvalu i pokazuje da nisu svi isti ni u katoličkoj crkvi. Posebno mi je drago što je dubrovački fratar inicijativu pokrenuo nakon sramnog istupa Marija Knezovića, fratra iz Međugorja, koji otvoreno i uporno promoviše ustaše i NDH, minimizira i opravdava ustaške zločine i ponašanje Stepinca, fra Sotone, Ivana Tomasa i ostalih koji su činili zločine i branili zloglasnu NDH.

Nadam se da će biti što više ovako dobrih i hrabrih istupa sveštenika Katoličke crkve, ali i ostalih vjerskih zajednica, koje će doprinijeti pomirenju u regionu, prestanku podsticanja mržnje i želje za osvetom koje mogu dovesti do novih sukoba i stradanja.

Potez don Marina Šljivića izazvao je dosta reakcija i komentara u dubrovačkoj štampi i društvenim mrežama, a mnogi u Dubrovniku upiru prstom da iza ovakvih grafita i ispada stoje oni koji su se doselili iz zapadne Hercegovine u primorje. Bilo kako bilo, dobro je da iz same Katoličke crkve dolaze otvoreno glasovi koji osuđuju ustaše, mržnju i zločine, i nadati se da će biti još više hrabrih, časnih i odvažnih katoličkih sveštenikadžć, poput don Marina Šljivića, koji će doprinijeti potpunoj normalizaciji odnosa i istinskom pomirenju među narodima na Balkanu.

 

Nebojša Vukanović