palpal

Čestiti Miljan i poštene nabavke

Miljan Aleksić došao je 2012. godine na čelo opštine Bileća sa oreolom poštenjačine i dobrice, ali je na kraju pravosnažno osuđen zbog privrednog kriminala, zloupotreba i utaje poreza. Vrijeme njegovog upravljanja Bilećom, koje je srećom pri kraju, ostaće upisano crnim slovima kao najtamniji oblak koji se nadvio nad gradom, vratio ga u srednji vijek i doveo skoro do potpunog uništenja.

Bahatost, bezobrazluk i beskrupuloznost su prešli sve granice i do sada nisu viđeni na ovim prostorima, a nauka će sigurno izučavati pojavu kako je jedan neobrazovani trgovac alkoholom i ljubitelj dobre kapljice uspio 8 godina vladati jednom opštinom, a da pri tome po nekoliko mjeseci ne bi ni došao do svog Kabineta. Prebacivanje novaca iz budžeta opštine kojom rukovodi na račun svoje privatne firme „Aleksić komerc“, samo je jedan od primjera koliko se daleko ide u zloupotrebi položaja, i koliko su moćnici danas bahati i ne pokušavaju čak da prikriju svoja zlodjela.

Iako se njegova firma bavi trgovinom alkoholom, Miljan prebacuje novac iz budžeta na račun svoje firme za organizovanje pirova, vašara, gozbi i partijskih skupova, i tako na najgrublji način krši zakone i osnovna načela sukoba interesa. Naravno da ovakvo ponašanje i zloupotrebe, iako traju godinama, prolaze nekažnjeno jer su institucije zarobljene i ne funkcionišu. Na sve ćuti i famozna Komisija za sprečavanje sukoba interesa Republike Srpske, na čelu sa ekscentričnom Obrenkom Slijepčević, čija karikaturalna pojava najbolje oslikava prirodu ove vlasti i šizogenih struktura. Od Miljana do Obrenke nanizano je stotine bisera, i ako kao narod preteknemo o ovakve pojave i  autodestrukcije  onda smo neuništivi.

 

Nebojša Vukanović