Čestiti Ljubiša Ćosić i pljačka termalnim kamerama

Da su i teško vrijeme pandemije pojedinci, političari i dvorski biznismeni iskoristili za bogaćenje i pljačku namještenim javnim nabavkama govori i najnoviji primjer iz Istočnog Sarajeva. Mediji u Istočnom Sarajevu objavili su vijest kako je bivši načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i novi gradonačelnik grada Istočno Sarajevo, čestiti Ljubiša Ćosić, donirao zdravstvenim ustanovama specijalne termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature.

Kamere su važne u vrijeme pandemije jer mjere i evidentiraju temperaturu svima koji ulaze u bolnice i domove zdravlja, i tako se sprečava da osobe sa povišenom temperaturom uđu u zdravstvene ustanove i eventualno šire koronu.

Za kupovinu 4 termalne kamere, koje će biti postavljene u Bolnici „Srbija“, Domu zdravlja Istočno Sarajevo i Pale, grad Istočno Sarajevo iz budžeta izdvojio je 50 000 maraka. Postavlja se pitanje kojim postupkom i od kog dobavljača su kupljene termalne kamere po cijeni od 12 500 maraka po komadu, ako se njihova realna cijena koja se lako može provjeriti na internetu, kreće oko 1000 dolara, ili 1 500 do 2000 maraka po komadu? Da li je neko na poslu vrijednom 50 000 maraka u džep stavio najmanje 40 000 maraka?

 

Naime, na pretraživačima se mogu pronaći i provjeriti cijene termalnih kamera, i ogromna je ponuda kamera po cijeni od oko 1000 dolara, a sa količinom i brojem kupljenih kamera cijena se smanjuje.

 

Vrlo je moguće da ima mnogo skupljih termalnih kamera, zavisno od proizvođača, ali je pitanje koji je tip kamera postavljen na ulasku u 4 zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, zašto je gradonačelnik „Ćosa“ nabavljao najskuplje, i da li je neko u cijelom poslu dobro omrsio brkove i napunio džepove.

Od početka pandemije puno je bilo zloupotreba i afera, od nabavke respiratora, šatora zvanog pokretna bolnica, medicinske opreme do poslednjih afera tokom nabavke vakcina u Srpskoj, u kojima su pandemijski profiteri od države ukrali desetine miliona maraka, bogateći se na muci naroda i pošasti koja je zahvatila cijelo čovječanstvo. Zbog toga postoje osnovane sumnje da je i nabavka termalnih kamera i „donacija“ gradonačelnika Ćosića prenaduvana i da je neko oštetio grad Istočno Sarajevo.

Zbog toga bi gradonačelnik Ljubiša Ćosić, osim šture vijesti o nabavci 4 termalne kamere, trebao da saopšti mnogo više detalja, odgovori kako su i koje kamere kupljene, preko kog dobavljača, kojim postupkom i da li je bilo jeftinijih ponuda i mogućnosti, da se za isti novac kamere postave i u Trnovu, Sokocu…

 

Nebojša Vukanović