Чему насиље, страх и измјене Пословника

Након што је погушио готово све медије и џепове отпора лудилу, режим покушава да потпуно угуши и парламентарни систем и демократију, а Народну скупштину Републике Српске претвори у стерилни проточни бојлер који ће некритички и без распсраве, попут Комитета СНСД-а, једногласно усвајати жеље, интересе, законе и закључке једног човјека који се налази на врху режима.

Да у Републици Српској нема демократије, слободе и парламентаризма ни у траговима, показују одлуке владајуће већине која на силу избацује из Дневног реда Народне скупштине Српске, помоћу већине у скупштинским одборима, приједлоге Закона које предложи опозиција. На прошлој сједници из усаглашеног Дневног реда избацили су мој приједлог Закона о забрани продаје државног капитала оф-шор компанијама, да би данас избацили приједлог измјена Закона о регистру запослених и Закон о заштити узбуњивача, који смо Јелена Драшко и ја упутили у скупштинску процедуру у складу са Пословником! Порука је јасна – режим не само да не жели да прихвати ниједан конструктиван приједлог опозиције, већ не жели да се чује ниједна критична ријеч и мисао, кршећи Устав, европске конвенције, право на слободу говора и мишљења.

Какве су стварне намјере и планови режима показао је шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић гостујући недавно у Дневнику тајкунске АТВ, гдје је најавио следећи корак – измјене Пословника и покушај смањивања простора за дискусију опозицији. Жунић је тако признао да су немоћни и да је режим капитулирао, јер не могу да парирају и сучеле аргументе у скупштинској расправи, и да због тога настоје промијенити Пословник, смањити вријеме и простор опозицији за нормално парламентарно дјеловање. Жунић и Чубриловић тако су спровели у дјело оно што је Додик најавио љетос, када се провео као бос по трњу и доживио дебакл на посебној сједници и расправи о Пељешком мосту.

Могу како хоће али неће докле желе, и режим мора бити свјестан да ће им се све вратити као бумеранг, и да ће пожњети све оно што посију.

 

Небојша Вукановић