Čemu nasilje, strah i izmjene Poslovnika

Nakon što je pogušio gotovo sve medije i džepove otpora ludilu, režim pokušava da potpuno uguši i parlamentarni sistem i demokratiju, a Narodnu skupštinu Republike Srpske pretvori u sterilni protočni bojler koji će nekritički i bez raspsrave, poput Komiteta SNSD-a, jednoglasno usvajati želje, interese, zakone i zaključke jednog čovjeka koji se nalazi na vrhu režima.

Da u Republici Srpskoj nema demokratije, slobode i parlamentarizma ni u tragovima, pokazuju odluke vladajuće većine koja na silu izbacuje iz Dnevnog reda Narodne skupštine Srpske, pomoću većine u skupštinskim odborima, prijedloge Zakona koje predloži opozicija. Na prošloj sjednici iz usaglašenog Dnevnog reda izbacili su moj prijedlog Zakona o zabrani prodaje državnog kapitala of-šor kompanijama, da bi danas izbacili prijedlog izmjena Zakona o registru zaposlenih i Zakon o zaštiti uzbunjivača, koji smo Jelena Draško i ja uputili u skupštinsku proceduru u skladu sa Poslovnikom! Poruka je jasna – režim ne samo da ne želi da prihvati nijedan konstruktivan prijedlog opozicije, već ne želi da se čuje nijedna kritična riječ i misao, kršeći Ustav, evropske konvencije, pravo na slobodu govora i mišljenja.

Kakve su stvarne namjere i planovi režima pokazao je šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić gostujući nedavno u Dnevniku tajkunske ATV, gdje je najavio sledeći korak – izmjene Poslovnika i pokušaj smanjivanja prostora za diskusiju opoziciji. Žunić je tako priznao da su nemoćni i da je režim kapitulirao, jer ne mogu da pariraju i sučele argumente u skupštinskoj raspravi, i da zbog toga nastoje promijeniti Poslovnik, smanjiti vrijeme i prostor opoziciji za normalno parlamentarno djelovanje. Žunić i Čubrilović tako su sproveli u djelo ono što je Dodik najavio ljetos, kada se proveo kao bos po trnju i doživio debakl na posebnoj sjednici i raspravi o Pelješkom mostu.

Mogu kako hoće ali neće dokle žele, i režim mora biti svjestan da će im se sve vratiti kao bumerang, i da će požnjeti sve ono što posiju.

 

Nebojša Vukanović