Čavićevi rezovi i štednja na radnicima

I dok sa jedne strane sklapa velike Ugovore sa Prointerom i drugim dvorskim firmama, baca stotine hiljada maraka na suvišne javne nabavke, bez kojih je Elektrokrajina funkcionisala i normalno radila decenijama, direktor Elektrokrajina i najveći papak Srpske Dragan Čavić odlučio se za rezove i smanjenja plata radnicima, prebacujući  tako teret krize, lošeg rukovođenja i pogubnih poslovnih poteza na teret zaposlenih.

 

Prvog aprila Čava se našalio grubo sa radnicima usvajajući Smjernice o radu, a 6-og aprila ih je Dopunio Odlukom da se zaposlenim, koji nisu u smjenskom i terenskom radu, isplaćuje samo osnovna plata koju čini koeficijent radnog mjesta i cijena rada, a boravak na radnom mjestu u maksimalnih 6 časova. Topli obrok neće se isplaćivati od aprila mjeseca do daljnjeg, a sve detalje o novom režimu rada i isplate plata radnici Elektrokrajine mogu pročitati u Dopuni smjernica od 6.4.2020. koju objavljujem.

I dok Dodikov vjerni čauš i seiz smanjuje plate radnicima, kao i još vjerniji Luka u čitavom elektro-energetskom sistemu, u privatnoj Termoelektrani Stanari rukovodstvo kompanije EFT i direktor Savo Mirković odlučili su da uz platu sve zaposlene nagradi po 500 maraka za mart mjesec, kao bonus i nagradu za dobar rad u vrijeme krize sa korona virusom tokom marta mjeseca.

Ova dva primjera pokazuju stanje u javnim preduzećima, koja su partijski plijen i otima se koliko ko može, i druga koja se vode pošteno i sve je pod kontrolom.

 

Nebojša Vukanović