Чавић се препао генералног штрајка

Откази и притисак на раднике да узму отпремнине и напусте Електропривреду Републике Српске и њена зависна предузећа изазвао је велику забринутост, револт и незадовољство запослених. Већина вођа синдикалних организација у електро-енергетском сектору је контролисана од стране Партије и (пара)Службе како би се спријечио и предуприједио бунт, незадовољство и штрајк, али ипак директори страхују да би ствари могле измаћи контроли.

     То потврђује и Одлука о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бањалука, коју је потписао директор Драган Чавић, којим се прописују обавезе радника у вријеме штрајка како би систем нормално функцконисао, те дају одређена овлаштења директору о прерасподјели радника и минимуму процеса рада.

Одлука је потписана 3.2.2020. године и ступила је на снагу. Свима је сад постално јасно да власт креће у продају и приватизацију Електропривреде Републике Српске, и да ће многи радници остати без посла, а то неће проћи без отпора па се припрема одбрана и реакције. Лука Петровић и потчињени директори прво дају отпремнине и отказе Уговора о раду чистачицама и стражарима, како би умјесто њих ангажовали приватне дворске фирме али ефекат по систем ће остати исти, само ће веселе чистачице и радници обезбјеђења имати мање плате а разлика ће ићи у џепове тајкуна и моћника који ће се додатно богатити на кулучењу радника.

Радници морају бити сложни и борити се за своја права, јер ако их не захвати први талс сви ће доћи на ред и осјетити последице пљачке и хаоса који годинама влада у електро-енергетском сектору. Да ће сјеча бити немилосрдна говори и чињеница да Лука Петровић ускоро ангажује хладног Енглеза, стручњака за приватизацију, који треба да припреми процес и мјере. Једини спас за раднике и Електропривреду је да дигну глас, и на изборима казне оне који њихове породице желе да оставе без хљеба.

 

Небојша Вукановић