Čavić se prepao generalnog štrajka

Otkazi i pritisak na radnike da uzmu otpremnine i napuste Elektroprivredu Republike Srpske i njena zavisna preduzeća izazvao je veliku zabrinutost, revolt i nezadovoljstvo zaposlenih. Većina vođa sindikalnih organizacija u elektro-energetskom sektoru je kontrolisana od strane Partije i (para)Službe kako bi se spriječio i preduprijedio bunt, nezadovoljstvo i štrajk, ali ipak direktori strahuju da bi stvari mogle izmaći kontroli.

     To potvrđuje i Odluka o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka, koju je potpisao direktor Dragan Čavić, kojim se propisuju obaveze radnika u vrijeme štrajka kako bi sistem normalno funkckonisao, te daju određena ovlaštenja direktoru o preraspodjeli radnika i minimumu procesa rada.

Odluka je potpisana 3.2.2020. godine i stupila je na snagu. Svima je sad postalno jasno da vlast kreće u prodaju i privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske, i da će mnogi radnici ostati bez posla, a to neće proći bez otpora pa se priprema odbrana i reakcije. Luka Petrović i potčinjeni direktori prvo daju otpremnine i otkaze Ugovora o radu čistačicama i stražarima, kako bi umjesto njih angažovali privatne dvorske firme ali efekat po sistem će ostati isti, samo će vesele čistačice i radnici obezbjeđenja imati manje plate a razlika će ići u džepove tajkuna i moćnika koji će se dodatno bogatiti na kulučenju radnika.

Radnici moraju biti složni i boriti se za svoja prava, jer ako ih ne zahvati prvi tals svi će doći na red i osjetiti posledice pljačke i haosa koji godinama vlada u elektro-energetskom sektoru. Da će sječa biti nemilosrdna govori i činjenica da Luka Petrović uskoro angažuje hladnog Engleza, stručnjaka za privatizaciju, koji treba da pripremi proces i mjere. Jedini spas za radnike i Elektroprivredu je da dignu glas, i na izborima kazne one koji njihove porodice žele da ostave bez hljeba.

 

Nebojša Vukanović