Будна милиција разбија криминал

Наше снаге реда су будне, брзе, правовремене и ефикасне.  Лукачева партијске Милиција разбија криминал на све стране, а о њеној ефикасности свједочи и примјер из Требиња. Начелник Полицијске управе Требиње  Жарко Лакета похвалио се новинарима како је ухапсио двије особе које су прије 2 године на локалним  сајтовима писали коментаре против представника власти, и тако по њему упутили пријетње Илији Таминџији и Луки Петровићу. Уважени посланици и градоначелник представљају државу, и ако су они узнемирени и нису сигурни како би се тек осјећали остали грађани. Зато је ефикасна партијска Милиција брзо реаговала, и након двије године у сарадњи са Јединицом за високотехнолошки криминалитет открила ко је писао пријетеће коментаре, те двије особе предала требињском Тужилаштву уз пријаву да су починили кривично дјело угрожавања сигурности.                                                                          

Лука и Илија ноћас већ мирније спавају свјесни да их чува будна партијска Милиција, али се поставља питање зашто су биле потребне двије године да се ријеши предмет? Један од ухапшених, кога у Требињу сви знају по надимку „Глиша“, сваки дан врло транспарентно, јавно и отворено, на друштвеним мрежама, па и на мојој страници, оставља бројне коментаре у којима пише о криминалу „Луке Гвидашина“ и „дезертера Илије“, и да је неко из Милиције и Јединице за високотехнолошки криминал питао неког Требињца ко стоји иза коментара и пријетњи, вјероватно би већина одмах знала о коме се ради? Ако нашој Милицији требају двије године да виде ко стоји иза неког „ника“ на сајту, колико им времена треба да ријеше неку озбиљнију ствар?                                                                

Лијепо је што Лукачева Милиција ради и рјешава предмете по пријавама челника државе и система, али је чудно што се годинама не ради ништа на предметима када су у питању „обични“ смртници и грађани! Свако ко прекрши закон треба да одговара, али зашто се увијек пилићари и креће од ситнијих преступа, и када ће на ред доћи опасни криминалци који као гагрице поједоше народ, државу и друштво? Они који украду милионе су угледни и уважени чланови друштва, мецене и добротвори, а држава увијек показује снагу само над ситним преступницима који продају дуван и цигарете на црно да би прехранили породицу                                                              

Прије 8 година управо Јединици за високотехнолошки криминал МУП-а РС и ЦЈБ Требиње сам пријавио више хакерских напада, упаде и рушење блога, маила, друштвених мрежа, страница, банковног рачуна.. Иако ми је сајт рушен у више наврата, иако готово свакодневно ботови СНСД-а пишу о мени најогавније ствари по сајтовима и друштвеним мрежама, ништа није урађено по пријавама, нити је МУП открио ко ми је у више наврата рушио сајт?                                                                                                  

Обичним полицајцима нема се шта замјерити јер они коректно раде свој посао, али је проблем у „кадровицима“ који су изнутра разорили Полицију Српске и претворили у партијску Милицију која не чува народ и државу већ Режим. Подсјетићу да сам у више наврата био изложен разним нападима, и нико никада није реаговао и нешто предузео. Тако ме је још 2009. у сред љета на Тргу Травуније, у центру Требиња пред најмање 50 свједока који су нијемо посматрали и сједили у околним кафилима,  напала група безбједносно-интересантних лица (од којих су сада неки покојни а неки у затвору) незадовољна мојим прилогом о криминалу у Требињу. Избуцана ми је била кошуља, сако, панталоне, дошао сам такав избуцан у ЦЈБ и пријавио случај, али НИКО НИКАДА ништа није предузео. Полицији сам пријавио када ми је сломљена шофершајбна и ретровизори на возилу, када су ми скинути шарафи са точкова у кругу старе „Травуније“ због чега је пукао амортизер, срећом у граду при малој брзини па нисам настрадао. Парадокс је да ми је саобраћајни полицајац тада чак тражио да платим увиђај, јер је НН починилац, и који наравно никада није дао никакав резултат!                                                                                       

Локалној полицији сам пријавио и случај када ме је спасио покојни Страхиња Живак, који је имао стан изнад студија БН, и који ми је донио пиштољ ЦЗ 99 са посветом Радована Караџијћа када су три младића са капуљачама и моткама упалио у мој студио у касним вечерњим часовима док сам монтирао неки прилог за магазин „Црно на бијело“. Све што сам до сада пријавио МУП и Тужилаштву покрила је прашина, никада ме нико није ни позвао на информативни разговор, па се питам јер МУП постоји да би чувао моћнике и тајкуне, а малтретирао грађане другог реда?                                                                                              

О раду МУП-а и правосуђа сувишно је трошити ријечи, јер сами о себи кажу довољно. Посебно су поражавајући резултати из привредног криминалитета, гдје се челници хвале како су одузели неколико штека цигарета и 20-ак килограма дувана!? Надам се да ће на наредном прессу новинарима рећи шта су до сада учинили на разоткривању криминала и извлачења десетина милиона марака из ХЕТ-а, града Требиња, РиТЕ Гацко и Електропривреде РС по пријавама које сам написао и предао Окружном тужилаштву прије двије године, и које нажалост и даље купе прашину у фиокама умјесто да се одговорни изведу пред лице правде и казне, а држава напокон заштити од гладних хијена и скакаваца који поједоше све пред собом!?

 

Небојша Вукановић

 

Небојша Вукановић