Браћа и савезници

Више од 24 сата Додик је ћутао, а потом бираним ријечима прокоментарисао пресуду хрватској шесторци из ХВО-а и критикујући рад Хашког трибунала. Одмах након тога Додик је отрчао на ноге Пленковићу и Човићу у Мостар, да још једном докаже вјерност и оданост у борби за хрватске националне интересе. Фотографија Додика, Човића и Пленковића како угодно разгвоварају у мостарском ресторану говори више од хиљаду ријечи, и сваки коментар је сувишан.

Додик је за Хрватску и Хрвате БиХ урадио много више од већине хрватских политичара. Одмах на почетку свог првог мандата, крајем 90-их година прошлог вијека, Додик је предао јасеновачку грађу Хрватској, и тако извршио можда и највећу велеиздају у новијој српској историји понизивши 700 000 Срба који су страдали у Јасеновцу и другим усташким логорима.

Додик и власт Републике Српске упорно се бори за хрватске интересе борећи се за права Хрвата, трећи ентитет, градећи путеве и аутопутеве који повезују Славонију и Далмацију. Са друге стране Република Српска и њене институције се систематски разарају, држава се пљачка и уништава, а задуживањем и масовним исељавањем становништва угрожава се опстанак ентитета који је створеном великом борбом и тешким жртвама.

Вријеме, као најбољи судија, показаће шта је био узрок издајама и поданичком односу Додика према Хрватима, и због чега се борио много више за хрватске него за малобројне српске повратнике у Хрватску, које никада не спомиње, и који су грађани трећег реда.

 

Небојша Вукановић