Braća i saveznici

Više od 24 sata Dodik je ćutao, a potom biranim riječima prokomentarisao presudu hrvatskoj šestorci iz HVO-a i kritikujući rad Haškog tribunala. Odmah nakon toga Dodik je otrčao na noge Plenkoviću i Čoviću u Mostar, da još jednom dokaže vjernost i odanost u borbi za hrvatske nacionalne interese. Fotografija Dodika, Čovića i Plenkovića kako ugodno razgvovaraju u mostarskom restoranu govori više od hiljadu riječi, i svaki komentar je suvišan.

Dodik je za Hrvatsku i Hrvate BiH uradio mnogo više od većine hrvatskih političara. Odmah na početku svog prvog mandata, krajem 90-ih godina prošlog vijeka, Dodik je predao jasenovačku građu Hrvatskoj, i tako izvršio možda i najveću veleizdaju u novijoj srpskoj istoriji ponizivši 700 000 Srba koji su stradali u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.

Dodik i vlast Republike Srpske uporno se bori za hrvatske interese boreći se za prava Hrvata, treći entitet, gradeći puteve i autoputeve koji povezuju Slavoniju i Dalmaciju. Sa druge strane Republika Srpska i njene institucije se sistematski razaraju, država se pljačka i uništava, a zaduživanjem i masovnim iseljavanjem stanovništva ugrožava se opstanak entiteta koji je stvorenom velikom borbom i teškim žrtvama.

Vrijeme, kao najbolji sudija, pokazaće šta je bio uzrok izdajama i podaničkom odnosu Dodika prema Hrvatima, i zbog čega se borio mnogo više za hrvatske nego za malobrojne srpske povratnike u Hrvatsku, koje nikada ne spominje, i koji su građani trećeg reda.

 

Nebojša Vukanović