palpal

Božidar Stajčić, dobričina i ljudina RTRS-a

Nije lako danas biti novinar RTRS-a, raditi pod velikim pritiskom, stresom i nenormalnim uslovima. Većinu radnika i novinara na Javnom servisu čine pošteni i moralni ljudi, a to potvrđuje i primjer novinara Božidara Stajčića, bivšeg šefa i ratnog osnivača trebinjskog Dopisništva RTRS-a.                                                                                                                        Sa Božidarom sam, sada već davne 2007. godine, na RTRS-u montirao prve priloge, napisao ofove i tekstove, i od tada do danas Božidar je uvijek bio i ostao ljudina i dobričina. Oduvijek se trudio da bude maksimalno korektan prema svima, i nimalo se nisam izenadio kada je neku veče vrlo korektno montirao prilog o Odluci Ustavnog suda Srpske i ukidanju trebinjskog Fonda solidarnosti.                                                                              

Božidara je zapao vruć krompir u rukama, jer smo svi svjesni da se na RTRS ne može pripremiti i emitovati objektivan prilog u kome bi se saopštila istina i čule sve strane. Ipak Stajčić se trudio da bude maksimalno korektan, i kao neko ko odlično poznaje stanje i odnose na RTRS-u, želim da mu se javno zahvalim na trudu i nastojanjima da izbjegne bilo kakve uvrede na moj račun. Ipak, ne smijem ga previše hvaliti kako ne bi zbog toga imao problema na poslu.

Sinekuere i ogavni alikovi poput Mihailovića i Veletićke su u apsolutnoj manjini na RTRS-u , ali zbog režinskog pritiska, negativne selekcije i politike koja traži samo poslušne, kao smeće su izbačeni privremeno na površinu. Mnogo je više korektnih, moralnih, poštenih i odgovornih novinara i radnika na RTRS-u, ogromna većina je poput čestitog Božidara Stajčića, ali zbog teških uslova i velikih pritisaka često su primorani da progutaju knegle, pogaze sebe i svoje principe kako ne bi ugrozili egzistenciju svojih porodica. Zbog toga uvijek ističem da ne treba sve stavljati u isti koš i RTRS posmatrati kroz prizmu nekolicine poslušnika, jer je većina primorana da ćuti i trpi nasilje.                                                                                    

Iskreno se nadam da će RTRS uskoro biti oslobođen unutrašnje okupacije, da će najbolji, najobjektivniji, najpošteniji i najsposobniji ponovo biti izabrani za urednike programa i emisija, i da će RTRS umjesto Fabrike laži ponovo postati objektivni javni servis koji istinito informiše svoje gledaoce i građane Srpske koji finansiraju njen rad plaćanjem pretplate.

 

Nebojša VUkanović