Борцима пријете због организације протеста

Сутра у симболичних 5 до 12, на Тргу и платоу испред Дома културе у градском парку у Требињу, биће одржан протест демобилисаних бораца који су незадовољни положајем у друштву и маћехинским односом власти која није испунила обећање и која је борце ставила на маргине друштва. Организатор протеста је Борачка организација града Требиња, али се очекује долазак и подршка демобилисаних бораца из осталих дијелова Херцеговине и истока Републике Српске.

Лука Петровић и његов кум-градоначелник Мирко др Ћурић боје се бораца, народа, протеста и сваког јавног исказивања незадовољства, па су кренули са притисцима, уцјенама и телефонским позивима како би борце приморали да не изађу на улицу. Не само да директори јавних предузећа и установа преко својих подређених улизица врше притисак на запослене, већ Мико и Лука лично позивају демобилисане борце, посебно присталице и чланове СНСД-а, како би их упозорили да не дођу на протест или ће сносити последице.

Притње и уцјене демобилисаних бораца су срамне и недопустиве, посебно ако долазе ок корумпираних и бахатих политичара који су се бесрамно обогатили, пљачкајучи државу која је скупо плаћена крвљу и жртвом бораца. Надам се да борци неће поклекнути под притиском, посебно не оних који су у рату дезертирали и оставили их на цједилу, а већина на власти је из управо из категорије дезертера, да ће се у њима пробудити пркос и да ће доћи на протест.

Незадовољства бораца у Требињу изазвала је најава да ће тзв „Асоцијација стваралаца“ и посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске добити 66 посланичких плата, као и чињеница да локална и републичка власт није испунила обећање дато 2014. године и запослила одређен број демобилисаних бораца, а што је било договорено на састанку тадашњег руководства Борачке организације града Требиња са Милорадом Додиком и Луком Петровићем, који је одржан уочи Општих избора 2014. године. Претходно руководство Борачке организације града Требиња било је блиско СНСД-у, од контролом Луке Петровића, што је и узроковало тешким положајем демобилисаних бораца.

 

Небојша Вукановић