Borba za EPRS, Dodik (ne)da moć u ruke Luki?

Kao što sam prvi i najavio prije desetak dana, katil-ferman je stigao iz Banjaluke u Trebinje, a Upravi Elektroprivrede RS namaknut je svilen gajtan oko vrata. Mnogi bi se možda i koprcali, ali ne smiju jer su svima prstići duboko umočeni u med i imaju previše putera na glavi. Prije dvije godine Milorad Dodik je kategorično tvrdio da će smijeniti sve direktore javnih preduzeća koja su poslovala negativno, ali naravno da nije ispunio svoje obećanje i da je po ko zna koji put prevario svoje podanike. Zato je u najmanju ruku smiješna njegova izjava da smjenjuje Željka Kovačevića i rukovodsttvo Elektroprivrede RS zbog gubitka od 40 i kusur miliona maraka. Boli briga Dodika i za Elektroprivredu, i za dugovanja i za negativno poslovanje, njega interesuje samo ostvarivanje svojih ličnih ciljeva i interesa.                                      

Dodik nema povjerenja u Luku, jer je svjestan da boluje od sindroma oceubistva i da je zgazio sve one koji su mu pomogli u karijeri i napredovanju. Zbog toga neće dati veliku moć u ruke gen-seka i neće na njegov prijedlog imenovati Lukinog čovjeka za direktora Elektroprivrede RS.  Ukoliko bi gen-sek Luka progurao svog čovjeka od povjerenja, to bi značilo da je ozbiljan kandidat za predsjednika Republike Srpske, umjesto nepopularne Željke Cvijanović. Luka je bolesno ambiciozan i želio bi da bude dio tandema saDodikom, ali je to trenutno preveliki zalogaj jer je omražen lik u Partiji.                                         

Predsjednica Nadzornog odbora Elektroprivrede RS Slavica Injac, grobarka bankarskog a sada i elektro-energetskog sektora, slijepo sluša svog Šefa i nema sumnje da će na sjednici predložiti ime novog vršioca dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Eepublike Srpske, koje joj je dostavljeno iz Kabineta. Prema mojim informacijama novi direktor neće biti Gordan Mišeljić, neslavni rekorder po gubitcima u istoriji HET-a, već najvjerovatnije Arsen Tešić iz Ugljevika, koji je potnat po „kuvanju knjiga“ i velikom iskustva u prikrivanju finansijskih malverzacija! U igri je i Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike, industrije i rudarstva, a sarajeviski klan SNSD-a želi da progura izvjesnog Doka, koji je anonimniji čak i od Kozomare, ali je to malo vjerovatno. U Upravi Elektroprivrede RS vjerovatno ostaje i Branislava Milekić, Dodikova žena od najvećeg povjerenja.                                                 

Luka je u poslednje vrijeme značajno zahladio odnose sa finansijskim direktorom Elektroprivrede RS i odbornikom SNSD-a u trebinjskoj Skupštini Bajom Šupićem, i sada namjerava da odbornika Šuda Simovića ugura u Upravu Elektroprivrede RS. Ipak postoji veliki otpor ovoj Lukinoj namjeri, jer je mnogima i previše njegovih nesposobnih kadrova i širokobrijeških đaka. Šupić sa druge strane prijeti Luki da će se u oktobru kandidovati na listi DNS-a i podijeliti Gradski odbor SNSD-a Trebinje, ukoliko ga laki Lučiano istisne iz kombinacija.                                               

U svakom slučaju bilo ko da bude na čelu Elektroprivrede RS ništa se suštinski neće promijeniti, i ona će i dalje ostati prćija u rukama partijskih moćnika i režima, i iz nje će se izvlačiti desetine miliona maraka za predizbornu kampanju i bezobrazno bogaćenje pojedinaca. Tako će biti sve dok je u potpunosti ne unište i stave na doboš, i rasprodaju sa ostalim prirodnim bogatstvima i resursima Srpske.

 

Nebojša Vukanović