Борба кланова за Алумину се наставља

Oтимање Алумине и Фабрике глинице Бирач у стечају преко контраверзне швајцарске оф-шор компаније Батагон је пропало, након што је до детаља демаскиран план пљачке и приватизације државе, али се борба за ресурсе наставља. Власт је државу претворила у прћију неколико моћника и привилегованих тајкуна који комадају јавна добра као хијене плијен, а Алумина  је годинама најбољи примјер пљачке, отимања и развлачење државе и природног богатства.

Жестока борба се води између два клана блиска режиму, а које предводе тајкун из Мркоњић Града Младен Миловановић Каја и осовина Стрћевановић-Павгорд, која се увећала са неким привредницима у Србији.

Каја жели да, захваљујући прије свега политичким везама и великој корупцији, његова фирма МГ Минд преузме већину потраживања Алумине и ФГ Бирач у стечају, и тако постане већински власник фирме која годишње приходу је преко 300 000 000 марака.

Са друге стране градоначелник Зворника Зоран Стевановић и власник фирме Павгорд Гордан Павловић годинама покушавају да се докопају „златне коке“ али бројни покушаји, закулисне радње, куповима непостојећих литванских потраживања, куповине и подмићивање судија и државних службеника,  нису дали очекиване резултате.

Каја има снажну подршку бившег министра финансија Зорана Тегелтије, несуђеног предсједавајућег Савјета министара БиХ, али и Жељке Цвијановић, која све отвореније диже гард против Додика, посебно од како јој је ограничио летове и кориштење хеликоптера. Тегелтија се боји истраге због 19.4 милиона ИРБ кредита Енергичнији који је пласиран незаконито а потом новци нестали, а са Кајом као власником Алумине све истраге и процеси би били затворени.

Додик вага између кланова, час Алумину обећава једним а час другим,  и гледа што већи лични интерес вођен пословицом док се двојица бију трећи се користи.

И док кланови покушавају да очерупају плијен до кости а перје лети на све стране, Алумина је на кољенима.

Дугови се у маратонском стечају само гомилају, јер свако гледа да у свеопштој анархији узме што му падне под руке, а према мојим сазнањима само за струју дуг је милионски. У свему је посебно спорна и срамна улога тзв. „правобраниоца“ Републике Српске Милимира Говедарица, који не само да не штити имовину и интересе Српске, што је његов основни задатак, већ као члан Управног одбора Алумине учествује у мутним пословима.

Милимир Говедарица је чак дао сагласност Батагону да може преузети потраживања Алумине, иако је сваки лаик а не правобранилац био упознат о каквим се преварантима ради, и само због тога је одмах требао бити смијењен јер је свјесно оштетио државу и налази се у класичном сукобу интереса. Но о злоупотребама и састанцима у Тржници са Кајом државоуништитеља који се представља као правобранилац ускоро опширније..

 

Небојша Вукановић