Borba klanova za Aluminu se nastavlja

Otimanje Alumine i Fabrike glinice Birač u stečaju preko kontraverzne švajcarske of-šor kompanije Batagon je propalo, nakon što je do detalja demaskiran plan pljačke i privatizacije države, ali se borba za resurse nastavlja. Vlast je državu pretvorila u prćiju nekoliko moćnika i privilegovanih tajkuna koji komadaju javna dobra kao hijene plijen, a Alumina  je godinama najbolji primjer pljačke, otimanja i razvlačenje države i prirodnog bogatstva.

Žestoka borba se vodi između dva klana bliska režimu, a koje predvode tajkun iz Mrkonjić Grada Mladen Milovanović Kaja i osovina Strćevanović-Pavgord, koja se uvećala sa nekim privrednicima u Srbiji.

Kaja želi da, zahvaljujući prije svega političkim vezama i velikoj korupciji, njegova firma MG Mind preuzme većinu potraživanja Alumine i FG Birač u stečaju, i tako postane većinski vlasnik firme koja godišnje prihodu je preko 300 000 000 maraka.

Sa druge strane gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i vlasnik firme Pavgord Gordan Pavlović godinama pokušavaju da se dokopaju „zlatne koke“ ali brojni pokušaji, zakulisne radnje, kupovima nepostojećih litvanskih potraživanja, kupovine i podmićivanje sudija i državnih službenika,  nisu dali očekivane rezultate.

Kaja ima snažnu podršku bivšeg ministra finansija Zorana Tegeltije, nesuđenog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali i Željke Cvijanović, koja sve otvorenije diže gard protiv Dodika, posebno od kako joj je ograničio letove i korištenje helikoptera. Tegeltija se boji istrage zbog 19.4 miliona IRB kredita Energičniji koji je plasiran nezakonito a potom novci nestali, a sa Kajom kao vlasnikom Alumine sve istrage i procesi bi bili zatvoreni.

Dodik vaga između klanova, čas Aluminu obećava jednim a čas drugim,  i gleda što veći lični interes vođen poslovicom dok se dvojica biju treći se koristi.

I dok klanovi pokušavaju da očerupaju plijen do kosti a perje leti na sve strane, Alumina je na koljenima.

Dugovi se u maratonskom stečaju samo gomilaju, jer svako gleda da u sveopštoj anarhiji uzme što mu padne pod ruke, a prema mojim saznanjima samo za struju dug je milionski. U svemu je posebno sporna i sramna uloga tzv. „pravobranioca“ Republike Srpske Milimira Govedarica, koji ne samo da ne štiti imovinu i interese Srpske, što je njegov osnovni zadatak, već kao član Upravnog odbora Alumine učestvuje u mutnim poslovima.

Milimir Govedarica je čak dao saglasnost Batagonu da može preuzeti potraživanja Alumine, iako je svaki laik a ne pravobranilac bio upoznat o kakvim se prevarantima radi, i samo zbog toga je odmah trebao biti smijenjen jer je svjesno oštetio državu i nalazi se u klasičnom sukobu interesa. No o zloupotrebama i sastancima u Tržnici sa Kajom državouništitelja koji se predstavlja kao pravobranilac uskoro opširnije..

 

Nebojša Vukanović