Bolnica Srbija i lažni patriota

Milorad_Dodik_2016-mc.rs_.jpg

Bolnica Srbija i lažni patriota

U naletima manifestacije lažnog patriotizma i manipulisanja emocijama svog porobljenog naroda, Dodiku je u trenutcima dokolice palo na um da bolnicu koja treba da se gradi u Kasindolu nazove Srbija. Već je svima jasno da je Dodikov plan da naredne godine u oktobru presiječe vrpcu i otvori bolnicu u finišu kampanje, iako ne postoji nikakva mogućnost da ona to tada bude završena, i da joj da ime Srbija kako bi pridobio koji procenat glasova zaluđenih, naivnih i neobrazovanih građana koji naivno misle da je on neki veliki Srbin i patriota. Nešto slično već je uradio 2014. godine na Palama kada je tada još uvijek nezavršeni i neuseljen Studentski dom na Palama nazvao po Radovanu Karadžiću, protiv koga se deceniju grčevito borio, napadao i tražio da se preda Haškom tribunalu!

Namjere su jasne i providne, i nadati se da većina neće više nasjedati na jeftine podvale i manilupacije šarlatana i lažnog patriote koji po potrebi presvlači odijela i kape, prerušava se od evropejca NATO lobiste do Srbina desničara rusofila, kako bi se kao kameleon uklopio u svaki sistem i prevario naivne i neupućene. Srbija je finansirala gradnju škole na Palama, pa je bilo logično da se ona i nazove po našoj matici. Za gradnju bolnice Kasindo Srbija nije dala ni marku jer se ona u potpunosti gradi iz kredita stranih banaka, pa osim podizanja tenzija u društvu, skretanja pažnje sa ključnih problema i manipulacije građanima, ne postoji drugi razlog da Dodik predloži nešto o čemu njegov RTRS uporno priča danima ispirajući mozak gledaocima ponavljem vijesti kako je predsjednik Srbin koga je blagoslovila majka poginulog borca iz Vlasenice jer joj je obezbjedio helikopter da se prebaci u Banjaluku .

Mnogo je logičnije da se umjesto bolnice Kasindo, zgrada „Grand trejd“ u Banjaluci preimenuje u Srbija, jer samo taj objekat dobija svakog mjeseca svjež kapital iz Srbije. Nakon desetina sastanaka i zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Republike Srpske, osim mosta „Bratoljub“ na Drini nije je izrodio nikakav konkretan zajednički poduhvat i investicija, a novo sjedište MTEL-a je simbol dobre saradnje Dodika sa prethodnom i aktuelnom vlašću u Srbiji. Dodikova ideja premještanja sjedišta MTEL-a u njegovu zgradu dogovorena je sa Borisom Tadićem a realizovana sa Vučićem i ex-pobačajom Nikolićem, pa postoji više nego dovoljno osnova i povoda da se zgrada nazove „Srbija“ jer iz srbijanskog MTEL-a kumovima svakog mjeseca na račun legne 400 000 maraka. Još kada bi se umjesto velike trgovine, koja se stvarno dogodila, zgrada Grand trejd preimenovala u Grand Srbija, bio bi to pun pogodak jer bi Dodik pokazao jasnu namjeru da se zalaže za stvaranje Velike Srbije, a „naivni“ stranci ne bi prozreli njegove simbolične poruke i ne bi morali da kažnjavaju svog pulena, koga većina podržava punih 20 godina, nekad otvoreno a nekad prikriveno, jer odrađuje posao sistematski razarajući Republiku Srpsku.

Organizovanje skupa tzv „Zavjetnika“ u Banjaluci, iza kojih stoji SNSD i gen-sek Luka Petrović koji finansira i kontroliše ovu organizaciju postavljajući uz saradnika UDBE Dragišu Ivelju na čelo „Zavjetnika“ i predsjednika Mladih SNSD-a Trebinje Nemanju Stolicu, pokazuje da je namjera režima da udbaškim metodama i strukturama neprekidno podiže tenzije u društvu, izaziva napetosti i incidente skrećeći pažnju javnosti sa ključnih problema Republike Srpske i finansijkog kolapsa koji slijedi.

Nadati se ipak da će napokon pobijediti razum, i da ogromna većina građana neće više nasjedati na jeftina providna podmetanja režima, njihovih prljavih medija i struktura.

Nebojša Vukanović