Bolja je otvorena podrška od ovakvog nemješanja

Nekorektno ponašanje Aleksandra Vučića i otvorena snažna podrška pobratimu i bivšem pobačaju Miloradu Dodiku, podsjetila me ja na izbore u Crnoj Gori i neuspio pokušaj prevrata. Kao što danas tvrdi da ima tobože zastrašujuće dokaze o pritiscima zapadnih sila na Dodika, tobože ucjenjivanju kandidata i miješanja u predstojeće izbore u Republici Srpskoj, Vučić je ranije pružao podršku i drugom pobratimu Milu Đukanoviću tvrdeći da ima „zastrašujuće“ dokaze o zavjeri i pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan izbora, samo što je iza prevrata navodno nije stajao zapad nego Rusija.

Ako Vučić ima neke pouzdane dokaze i informacije onda ih treba saopštiti odmah, a ne čekati 8. oktobar jer će one tada biti nevažne. Ako Vučić ne saopšti javnosti svoja saznanja o navodnim ucjenama i pritiscima, onda je jasno da blefira i pokušava da spasi svog redova Rajana, Milorada Dodika, koji godinama plaši narod lažnim pričama o zavjerama, Sorošu i ostalim glupostima, na koje je narod na sreću oguglao i više ne nasjeda masovno na režimske podvale. Mnogo toga je sličnog u odnosu i bratskoj pomoći Vučića prema Dodika i Milu, dobroj saradnji „Balkanskog trijumvirata“, a posledice njihove dobre saradnje je sve teži položaj Srba u regionu. Osim stranih zavjera, tu su i isti mediji, poput Informera, Kurira Novosti ili odvratne marićeve Latinštine i naručenih skupljanja udbaša i lažnih analitičara-plaćenika na (ne)srećnoj televiziji. Čak se angažuju na istim zadacima i isti ljudi, poput Bebe Popovića, koji je godinama kreirao prljavu kampanju i spinove Milu Đukanoviću, a sada je iznajmljen za veliki novac Miloradu Dodiku.

Mnogo bi bilo bolje, ali i poštenije i korektnije, da Vučić otvoreno podrži Dodika i javno pozove glasače da za njega glasaju, umjesto što iznosi neistine kako tobože zapad podržava opoziciju, ili ga sp. Ospašava finansijski kao pred prošle lokalne izbore kad je u praznu kasu Vlade ubacio 60 miliona i spriječio bankrot do kredita MMF-a.  Otvorena Vučićeva podrška ne bi imala prevelik i ključni uticaj, ali podmetanja o zavjerama zapada su jako opasna, jer naš narod sa tim ima jako loša iskustva iz prošlosti, imajući u vidu kako je Dodik na silu uz pomoć tenkova NATO-a dovođen na vlast 1998. godine. Vučićeve izjave su spremno dočekali Dodikovi režimski mediji kako bi uobičajeno kreirali i lansirali spinove o zavjerama zapada, i angažovali lažne analitičare, među njima i poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića Đuku, da iznose teške uvrede i pljuje po opoziciji, a sa druge strane Dodika i unuku ustaškog satnika lažno predstavlja kao srpske patriote i nacionaliste.                                                     

Nema sumnje da su ove igre ranije dogovorene, i da  Dodik zauzvrat ima zadatak da „vadi“ Vučića na Kosovu oko „istorijskog dogovora sa Albancima“, kako se u kontrolisanim srbijanskim medijima naziva plan izdaje i predaje naše kolijevke, svete zemlje i srca Srbije u ruke Albancima. Niko osim Dodika u Republici Srpskoj ne bi pristao na tako nešto i zabio nož u leđa braći na mnogostradalom Kosovu, i zbog toga je Dodik odabran kao prvi pik koga treba pogurati kako bi kasnije vratio usluge. Čudno je da Vučić kritikuje miješanje zapada u izbore, a upravo je iz Brisela došla čestitka Tomislavu Nikoliću, i to dva sata prije zatvaranja birališta, nakon što je izrazio veću spremnost na saradnju po pitanju Kosova od Tadića i svojih prethodnika? Da je zapad protiv Dodika ne bi mu MMF dao 150 miliona dolara kredita, ne bi slijepo slušao prijedloge sa zapada, prodavao rudnike, javna preduzeća i prirodna bogatstva, podizao akcize i sprovodio sve pogubne neoliberalne dogme, i ne bi zapad blokirao račune i zabranjivao političko djelovanje njegovim protivnicima kako bi ga po drugi put doveli na vlast.

Imajući u vidu da se Vučić posredno miješao čak i u predsjedničke izbore u Americi, podržavajući Fondaciju Bila i Hilari Klinton tvrdeći da to radi jer je pametan, logično je da se Vučić ovako grubo i javno miješa u izbore u Republici Srpskoj, jer vjerovatno opet misli da je pametan.

Tužno je što Vučić zabija nož u leđa onima koji ga nikada nisu napadali i izdali,  i koji su mu pomogli u odsudnom trenutku, u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima je Nikolić pobijedio Tadića, a podržava onog koji ga je godinama vrijeđao, napadao i nazivao pobačajem. No možda je to i dobro. Imajući u vidu kako je prošla Hilari, raduje me što je Vučić stao otvoreno na stranu Dodika jer bi i naš satrapin mogao na ovim izborima konačno da završi karijeru, kao što se u Americi na poslednjim izborima okončala vladavina bračnog para Klinton.

 

Nebojša Vukanović