palpal

   Bojić se izmirio sa Dodikom pred kamerama RTRS-a

Griješio sam i nisam uvijek bio u pravu, ali griješio je ponekad i Dodik, pokajnički je sinoć u „Pečatu“ pružio ruku pomirenja lažnom Ocu nacije njegov dugogodišnji oštri kritičar, mlađani DNS-ovac Borislav Bojić. Dodik je kao Tarabić prije svih prorekao i najavio  Bojićev zaokret, iskazao oduševljenje i dobrodošlicu, pa nema sumnje da će se bivši ljuti protivnici uskoro naći u bratskom i savezničkom zagrljaju. Dirljivo televizijsko pomirenje govori da će Bojićev politički zaokret biti potpun, za 180 stepeni, a vjerovatno će javnost saznati i sve detalje sa tajnih pregovora.                                                                     

Za samo par dana od „preloma“ i prelaska u redove režima, Bojić je dobio više prostora na RTRS-u nego u proteklih 20 opozicionih godina, a gostovanje u Pečatu, koje je očigledno bilo nevoljno, i kritika ljudi sa kojima je sjedio 20 godina je vjerovatno dio prelaznog paketa. Bojić kaže se osjeća veoma komotno u novom dresu DNS-a, na kome je i novi logo Pavićeve stranke, jer kao blaga desnica ne odstupa puno od ideologije SDS-a, koji je tobože izgubio politiku i napustio Krajinu. O prelasku je godinama premišljao, što možda govori o dugogodišnjim tajnim prijedorskim vezama i dilovima. Možda se u dugim maglovitim razmišljanjima krije tajna uspjeha Marka Pavića i DNS-a u Prijedoru, te dosadašnji loši rezultati opozicije, koju su anestezirala premišljanja lokalnih lidera.                                                                              

Bojićevi zagonetni dvosmisleni odgovori prekriveni su velom tajne i mistike, i osim umjetničkih dostignuća članova porodice, nije se uspjelo puno toga saznati. Zagonetni Bojić samo je otkrio da će biti predsjednik novoformiranog Kluba poslanika DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji osim njega čine još dva „preletača“, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.                                                                        

Ne tako davno, prije manje od godinu dana, Bojić je oštro kritikovao Nenada Stevandića jer je nakon „preloma u mozgu“ pokajnički cjelivao ruku Miloradu Dodiku i postao njegov pretorijanac i crveni jezuita, veći papa i od samog Dodika. Bojić je tražio od Stevandića da pokaže bar trunku morala, i vrati mandat stranci koja mu je omogućila da bude narodni poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.                                                                                

Njegove najave da će biti prvi predsjednik Kluba poslanika DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH govore da Bojić odustaje od sopstvenih moralnih načela, i da neće uraditi ono što je prethodno tražio od Stevandića. Po svemu sudeći u mrtvoj trci može se reći da je čak Stevandić ispao i principjelniji, mada je to stvarno za njega teško reći, jer je on ipak osvojio direktni poslanički mandat, dok je predsjednik Kluba DNS-a u Parlament BiH ušao preko kompenzacionog mandata i liste.

 

Nebojša Vukanović