Bobarizacija IRB-a i otimanje novaca na bazi zauzetih stavova

bobar_dodik.jpg

Bobarizacija IRB-a i otimanje novaca na bazi zauzetih stavova

U bivšem jednopartijskom sistemu bilo je mnogo više odgovornosti prema društvu, državi i narodu u odnosu na aktuelni režim i unutrašnje okupatore, ali su i komunisti povremeno donosili štetne odluke koje nisu bile u skladu sa zakonom. Tako su povremeno lokalni partijski komesari, kada bi željeli da pomognu nekom kolegi ili donesu neku odluku o raspodjeli sredstava i investicijama koja nije u skladu sa zakonom, partijski Zaključak ili Odluku bi započeli riječima „na bazi zauzetih stavova donosi se Odluka..“. Tako bi se na bazi stavova zauzetih na partijskim organima, ne pozivajući se konkretno na članove nekog zakona, donijela Odluka da se pomogne nekom drugu članu Partije ili krene u neki projekat, i niko nije smio da se tome suprostavi jer su se partijske odluke sprovodile bez pogovora.

Milorad Dodik je bivši SKOJ-evac i komunista, koji je veoma brzo napredovao i jako mlad sredinom 80-ih postao predsjednik SO Laktaši, pa nije čudno što je preuzeo i značajno unaprijedio najlošije manire iz tog perioda. Bahato i nezakonito otimanje novaca od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, i prebacivanje 29 000 000 KM duga sa Toplane na Vladu Republike Srpske, umnogome nas podsjeća na stare partijske odluke donesene na bazi zauzetih stavova. Svima je jasno da se radi o bobarizaciji IRB-a, i da će Dodik i njegova pljačkaška horda uništiti i našu jedinu razvojnu banku ako sistem i pravna država i dalje ne budu funkcionisali, i ako se uskoro ne oslobodimo njegove teške unutrašnje okupacije. Propale Bobar banka i Banka Srpske, ili Pavlović banka koja je na koljenima, propale su i nestale jer su poslovale na bazi Dodikove hajdučije i razbojničkih pravila kakvi se mogu vidjeti još samo u bankarskom sektoru Haitija, Sudana i nekolicine prijateljskih država sa kojima se grčevito borimo za poslednje mjesto na tabeli nerazvijenih i najkorumpiranijih država.

Zakon o IRB-u nigdje ne propisuje niti ostavlja mogućnost da Vlada kao osnivač otima novac sa računa IRB-a. Član 23. Zakona o IRB-u kaže da se godišnja dobit IRB-a raspoređuje se u rezerve IRB-a odlukom Vlade RS. Član 24. kaže da se gubitak IRB-a pokriva na teret i rezerve IRB-a odlukom Vlade, i ne može se vršiti iz sredstava budžeta Vlade Republike Srpske. Članovi 6. i 7. Zakona o IRB-u jasno kažu da se akcije i sredstva IRB ne mogu zalagati, i da IRB ne može otkupljivati vlastite akcije.Član 7. Zakona o IRB-u kaže da se IRB može zaduživati iz kredita i obveznica, ali ne može davati garancije i baviti se prikupljanjem depozita.

Jasno je da u Zakonu o IRB-u ne postoji nikakav osnov za Dodikovu hajdučiju i otimanje novaca sa računa IRB-a kako bi se gasili požari i protesti, krpile budžetske rupe i ogroman deficit. Svjedoci smo koliko puta je proteklih 11 godina prekršen Zakon o IRB-u, i kao posledica brojnih štetnih i nezakonitih odluka IRB je do sada izgubio više stotina miliona maraka plasirajući sredstva i kredite za koje se od početka znalo da nikada neće biti vraćene i naplaćene. Jedan direktor IRB-a nažalost je preminuo veoma mlad, prethodna direktorica je u kućnom pritvoru i optužena je za teška krivična djela i zloupotrebe vrijedne više stotina miliona maraka, a ostali direktori IRB-a su saslušavani i nalaze se pod istragom.

Dodik se ponaša kao predator koji svoje ljude svjesno tjera da krše zakone i sprovode njegovu samovolju, a poslije od njih pilatovski pere ruke kada dođe vrijeme da se odgovara za štetne i nezakonite odluke. Nikom ne želim da prijetim, ali rukovodstvo i članovi Nadzornog odbora Investiciono-razvojne banke RS moraju biti svjesni da će kad-tad zaživjeti pravna država, i da će vrlo brzo doći vrijeme da odgovaraju za nezakonite odluke koje su donijeli pod pritiskom režima. Sudbina bivših rukovodioca IRB-a trebala bi mnogima biti opomena da treba da dobro razmisle šta treba da rade i kako da se ponašaju, i da li je pametnije podnijeti ostavku, ako se već ne može suprostaviti pritisku moćnika, ili bespogovorno potpisivati dokumenta svjesni posledica i poziva na odgovornost koji će sigurno uslijediti u skorijem periodu.

Nebojša Vukanović