Blokiran račun Biteksa

Vucetic Dodik i Cvijanovic na otvaranju fabrike.jpg

Blokiran račun bikećkog Biteksa

Zbog dugova i neizmirenih obaveza ponovo je 26.5.2017. blokiran jedini preostali račun u Pavlović banci preduzeća „Biteks“, bivšeg vladinog Javnog preduzeća „Nikola Tesla D.O.O“. Nakon što je razbojnik Nikola Vučetić po ko zna koji put nasamario i prevario naivne Hercegovce i prebacio više miliona maraka na svoje račune u Njemačkoj, tekstilna fabrika je na koljenima i samo je pitanje dana kada će formalno biti otvoren stečaj a radnici završiti na ulici. U 2014. tekstilna fabrika poslovala je sa 776 000 maraka gubitka, dok je u 2015. gubitak udvostručen na 1 304 000 maraka iako je broj radnika smanjen sa 211 na svega 135.

Pored milionskih gubitaka, poslovanje „Bieteksa“ otežava i kredit od 5 000 000 maraka koje je zloglasni Vučetić uzeo od Investiciono-razvojne banke u avgustu 2013. godine. Najveći dio novaca završio je na računu Vučetićeve privatne firme „Nikola Tesla GMBH“ u Kelnu, a preduzeće ne može da servisira ni tekuće obaveze niti kredite i stara nasleđena dugovanja.

Direktorica „Biteksa“ Persa Klimenta, kadar SNSD-a i bivša predsjednica SO Ljubinje, ima funkciju stečajnog upravnika koja će staviti katanac i okončati agoniju tekstilnih radnica koja traje pune 4 godine. Vladine najave da će tobože naći nekog novog „strateškog partnera“ i nastaviti proizvodnju predstavljaju samo kupovinu vremena i socijalnog mira.

Što se grbavo rodi vrijeme teško ispravi, i ovakav rasplet događaja mogao se i naslutiti onog trenutka kada je aktuelna Vlada Željke Cvijanović za direktora tek osnovanog Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ imenovala kontraverznog prevaranta Dragana Vučetića, koji je prije toga uništio i ojadio desetak preduzeća širom Hercegovine. I dok Dodikov savjetnik Vučetić uživa u Njemačkoj trošeći milione maraka koje je oteo, tekstilne radnice ne mogu da zarade ni minimalac nakon višemjesečnog kulučenja. Nažalost one dobrim dijelom snose odgovornost za teško stanje u kome se duže vremena nalaze jer uprkos brojnim očiglednim obmanama i grubim prevarama uporno su pružale podršku vlastima i svojim zlostavljačima.

Iako sam još 2013. prvi došao do saznanja i dokumenata, javnosti i istražnim organima dostavio račune i dokaze o prebacivanju miliona maraka u Njemačku, do sada niko ništa nije preduzeo da kazni počinioce, i nije raspisana međunarodna potjernica za zloglasnim Vučetićem i njegovim saradnicima. Paradoksalno je da sam zbog „Nikole Tesle“ jedino ja završio na sudu jer je CJB Trebinje protiv mene napisao prijavu zbog tuče sa Vučetićevim zamjenikom i nasljednikom Nikolom Rakićem.

Nebojša Vukanović