palpal

Blic: Dobri rezultati bez stranačke mašinerije

 

POLITIKA

NJIMA NE TREBA STRANAČKA MAŠINERIJA Najbolje rezultate na izborima ostvarili su ovi NEZAVISNI KANDIDATI

Da je nekada čovjek jači od stranke pokazali su i ovi izbori, na kojima su građani u nekoliko gradova u BiH za (grado)načelnika birali nezavisnog kandidata.

NJIMA NE TREBA STRANAČKA MAŠINERIJA Najbolje rezultate na izborima ostvarili su ovi NEZAVISNI KANDIDATI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima CIK BiH, na izborima u Bratuncu, Srebreniku, Zenici i Donjem Vakufu pobjedu su odnijele osobe koje iza sebe nisu imale stranačku mašineriju, iako su im protivkandidati bili iz najjačih političkih partija.

Oštra konkurencija

U Bratuncu je tako ubjedljivu pobjedu odnio Srđan Rankić, koji je za protivkandidate imao ljude iz dvije najveće stranke u BiH, tačnije Nedeljka Mlađenovića iz SNSD i Saliha Dubičića iz SDA.

Rankić, koji je nestranački čovjek, na izborima je dobio podršku 49,54 odsto građana Bratunca. Mlađenović je na čelu Bratunca bio punih 20 godina, a prije dvije godine je napustio SDS i priključio se SNSD.

I u Zenici je pobjedu odnio čovek koji je nastupao kao nezavisni kandidat, a koji je imao čak šest protivkandidata.

Riječ je o Fuadu Kasumoviću, za kojeg je glasalo 66,54 odsto građana, čime je bukvalno “pomeo” Nezira Pivića iz SDA, koji je dobio povjerenje 22,57 odsto građana, Arnela Isaka iz A-SDA (4,40), nezavisnog kandidata Borisa Britvara (3,24), Sanju Renić iz Naše stranke (1,50), Dženana Skelića iz Stranke penzionera (0,99) i Nasira  Beganovića iz SBB (0,75).

Zanimljivo je da će Kasumoviću ovo biti drugi mandat na čelu Zenice, a i na prošlim izborima je pobijedio kao nezavisni kandidat.

Garancija uspjeha

U Srebreniku je pobjedu odnio nezavisni kandidat Nihad Omerović, za kojeg je glasalo 51,25 odsto građana.

Za protivkandidate je imao ukupno pet osoba. Među njima se kao najoštrija konkurencija smatrao Ibrahim Zukić iz SDA, koji je osvojio 32,45 odsto građana, dok su ostali osvojili ispod 10 procenata.

Još jedan nezavisni kandidat trijumfovao je u Donjem Vakufu, a riječ je o Husi Sušiću, kojem je na crtu stalo još pet kandidata. Sušić je osvojio 32,45 odsto glasova, a protivkandidati su mu bili iz SDP, SDA, SBB, LDS i DF.

Da nekada velika stranka ne mora da garantuje uspjeh na izborima pokazao je i poslanik Nebojša Vukanović, čija je odbornička lista u Trebinju i bez stranačke mašinerije, plaćenih bilborda i reklama uspjela da osvoji 15 odsto glasova.

Prema podacima CIK, Vukanovićeva lista Za pravdu i red, nakon obrađenih 82 odsto biračkih mjesta, ima ukupno 1.966 glasova, čime je, po broju odborničkih mandata, druga po snazi u trebinjskom parlamentu, nakon SNSD.