Biti konstruktivan

Vlada Republika Srpske i resorni ministri prihvatili su moju ideju i odredili da dva paviljona Studentskog centra Nikola Tesla u Banjaluci, kao i Đački dom u Bijeljini, da budu privremeno pretvoreni u karantin za osobe sa korona virusom i blažim simptomima bolesti. Smatram da je ovo rješenje dobro, jer pruža pristojne i humane uslove za liječenje i boravak, u odnosu na šatore koji su postavljeni na granici, i koji su prazni jer niko ne poštuje odluku nadležnih, koji nemaju nikakav ugled i autoritet među građanima.

Studenti se bune, strahuju za svoje stvari koje su im ostale i spakovane u Domu, ali vjerujem da će se ti problemi riješiti i da niko neće biti oštećen. Treba imati razumjevanja, jer su vanredne okolnosti, i sada je prioritet spasiti ljude i prevazići krizu, a biće vremena da se nakon svega sobe počiste, okreče, dezinfikuju i spreme za ponovni prihvat studenata kada se situacija normalizuje.

Čudno je da se sada studenti bune, pišu mi i krive me što su im sobe privremeno zauzete, oni svakako ne mogu boraviti u njima, a nisu se bunili i progovorili kada su imali dobre povode i razloge, već su trpili brojna poniženja i nepravde, podržavali partijske zloupotrebe studentskih organizacija. Treba pokazati solidarnost, dok se stanje ne smiri, a onda graditi iz temelja zdrav sistem koji će rješavati krize i probleme, analizirati greške i uzroke.

 

Nebojša Vukanović