palpal

Bitanga

Trudim se biti pristojan i ne koristiti teške riječi bez velike potrebe, ali ma koliko se trudio nisam uspio naći blažu i adekvatniju riječ od bitange, kojom bi se opisalo ponašanje Mata Đakovića u sinošnjem Teleringu!  Mirni, lijepi, ponizni i tihi Mato, koji tepa i ležerno ćaska sa Miloradom Dodikom ili Željkom Cvijanović, uvlačeći im se duboko postavljajući snishodljiva pitanja, naprasno se sinoć razgoropadio i pretvorio u oštrog sagovornika, koji postavlja nezgodnija i provokativnija pitanja od Stefanija Sakura, čuvenog voditelja emisije „Teški razgovori“ na BBC-iju.

Ne samo da je Mato oštro i prgavo rešetao Vukotu, govorio mu da laže i pokušao da ga diskredituje, već ga je uporno prekidao, upadao u riječ, svađao se i nije mu dozvoljavao da odgovori na postavljena pitanja. Potpuno neprofesionalno i neetički, odmah na početku emisije Đaković pita gosta da li će da razgovaraju ili da se svađaju? Iako je mirnim tonom dobijao odgovore na svoja pitanja, Đaković je tokom emisije sve više padao u vatru, povisivao ton, upadao u riječ pokušavajući da spriječi gosta da iznese bilo kakvu kritiku na račun vlasti.

link: http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=73712

Bitanga se ponašala kao Dodikov advokat, što on u stvari i jeste, samo ga ne plaća Dodik već svi građani koji plaćaju pretplatu RTRS-u. Đaković nije pokazao ni minimum poštovanja i uvažavanja prema gostu, što nalažu osnovne norme pristojnog ponašanja vaspitanog čovjeka, već je galamio, prekidao, upadao u riječ i ponašao se bahato i kabadahijski kao da sa društvom pije pivo u nekoj birtiji.

Đaković je imao više genijalnih ispada kojima je nadmašio čak i Nadu Veletić, ili Sinišu Mihailovića, pa je tako mudro zaključio da pored Vlade, Vukota i opozicija krše zakon jer nemaju većinu u Sarajevu? Kakve veze ima većina u nekom parlamentu sa kršenjem zakona? Đaković je čak sebi dao za pravo da dijeli lekcije, govori kako poslanici ili opozicija treba da se ponašaju, šta treba da rade, šta je pristojno a šta ne. Đaković kao voditelj ima pravo da postavi svako pitanje, ali bi sagovorniku trebao dozvoliti da na njih odgovori, bez obzira koliko neskriveno pokazivao animozitet.

Ne samo da je sebi dao za pravo da neprekidno kritikuje troje srpskih ministara u Savjetu ministara BiH, grčevito braneći režim i svoju sinekuru, već je Mato optužio opoziciju da je odgovorna za katastrofalnu situaciju u Republici Srpskoj, jer se navodno iz Sarajeva opstruiše dolazak investitora?! Nedostojni voditelj je toliko prešao sve granice da je i sam postao svjestan da je pretjerao, pa je u jednom trenutku tokom emisije rekao da će ga mnogi kritikovati zbog takvog ponašanja.

Suvišno je trošiti mastilo na bitangu, koja možda i nesvjesno radi dobar posao za opoziciju jer ovakve emisije i ponašanje na najbolji načim demistifikuju režim i njegovo najjače uporište RTRS. Nadati se da Mato, Veletićka, Mihailović i ostale dodikove ulizice neće još dugo vremena kontaminirati javni prostor, i da će RTRS umjesto propagandne mašinerije režima ponovo postati istinski javni servis svih građana Republike Srpske, koji će objektivno, istinito i nepristrasno informisati svoje gledaoce.

 

Nebojša Vukanović