Билећко језеро на коти 397 упркос упозорењима стручњака

Ниво воде у Билећком језеру је на горњој коти 397 метара надморске висине, језеро је пуно, народ би рекао „од бријега до бријега“. Јасно је да се руководство ХЕТ-а поиграва и превише неодговорно понаша, јер се игноришу озбиљна упозорења стручњака. Декан Грађевинског факултета у Београду др Влада Кузмановић, водећи стручњак у региону за бране и њихову конструкцију, још 2017. године упозорио је у свом извјештају руководство ХЕТ-а да због пукотина на брани Гранчарево не смије пунити Билећко језеро преко коте 380.

Нажалост санација брана и пукотина ни послије двије године није урађена, нити је почела, а питање је када ће јер је ХЕТ у тешкој финансијској ситуацији, а висина воде у акумулацији је чак 17 метара изнад нивоа који струка сматра безбједним. Сваки метар прекорачења је велики, јер су у питању милиони кубних метара воде, и јасно је и лаику да је брана под великим притиском и да је непотребно поигравање са безбједношћу Требињаца.

Челници ХЕТ-а кажу да је вода за њих новац, и он им је очигледно много важнији од безбједности грађана, јер је сулудо држати воду на кори 397 ако је водећи стручњак дао препоруку и рекао да није безбједно ићи преко 380!?

Срећа па је киша престала, јер је пуно и Готички језеро, која и притока Сушица, и да је киша потрајала још који дан поплаве у приобалном појасу уз Требишњицу биле ни неизбјежне.

Квар у ХЕ Плат додатно је уздрмао систем, не само финансијски, и очито да Управа ХЕТ-а не може да се снађе ни у редовној, а камоли у вандерној  ситуацији. Ипак страшно је да се неодговорни поигравају са озбиљним стварима, и након што су урушили и оборили на кољена нњкадашњег гиганта,  сада се поигравају и са животима људи, јер нас дешавања у Бразилу и раније у Италији упозоравају да се стриктно мора поштовати струка и наука.