Bileći negativni Izvještaj revizora

Bileca-skupstina.jpg

Bileća dobila negativnu ocjenu revizora

Opština Bileća dobila je negativno mišljenje za Konsolidaovani finansijski izvještaj za stanje do 31.12. 2016. godine. U Revizorskom izvještaju od 28.7.2017, koji je potpisao glavni revizor Duško Šnjegota, ukazuje se niz velikih propusta, nepravilnosti, te da popis obaveza i imovine nije urađen u skladu sa zakonima i Pravilnikom. Između ostalog opština Bileća i njen načelnik Miljan Aleksić nisu popisali opštinsku imovinu vrijednu 8,2 miliona maraka (vozila, rasvjeta, kanalizacija..), nisu iskazali dugoročne zajmove u iznosu od 3 451 831 KM, dugoročno razgraničene prihode u iznosu od 1,9 miliona KM, te dugoročne zajmove u visini od 553 000 maraka koji ove godine dospijevaju na naplatu.

Negativan finansijski rezultat za 2016. godinu iskazan je u iznosu 2 185 235 maraka, a prema nalazu glavnog revizora podcijenjen je najmanje 1 431 407 maraka, i iznosi najmanje 3,6 miliona maraka. Budžet opštine Bileća za 2017. godinu procijenjen je na 7,5 miliona maraka, što znači da budžetska rupa i negativni finansijski rezultat iznosi nevjerovatnih 50% budžeta iako je maksimalno dozvoljeno 5%.
Neplaćene obaveze u iznosu od 1 665 190 maraka iz 2016. godine planirane su u izvršenju budžeta iako nisu obezbjeđena sredstva za njihovo izmirenje, a opština Bileća ima milionske neplaćene obaveze prema dobavljačima, zaposlenim radnicima i korisnicima budžeta.

Ovaj Revizorski izvještaj i negativna ocjena rwevizora Šnjegote samo potvrđuje ono o čemu godinama uporno pišem i govorim, a to je da u Bileći vlada opšti haos i anarhija, da načelnik Miljan Aleksić ne kontroliše situaciju i opštinu vodi u potpuni kolaps. Zbog političkih prepucavanja, prekomjernog zapošljavanja u administraciju, diobe i posmatranja budžeta kao političkog plijena, neodgovornog ponašanja načelnika i njegovih saradnika situacija je postala krajnje alarmantna, plate radnicima kasne nekoliko mjeseci, ne izvršavaju se obaveze.. Zbog nestabilne i promjenjive većine sjednice Skupštine opštine Bileća održavaju se veoma rijetko, jednom u nekoliko mjeseci, i umjesto ozbiljne rasprave o životnim problema uglavnom protiču u teškim uvredama i incidentima grupe neobrazovanih odbornika koji su od ranije poznati po brojnim skandalima.

Uprkos teškoj situaciji niko od nadležnih ne pokušava da preduzme određene mjere, pokaže malo ozbiljnosti i odgovornosti i pokuša pronaći neko rješenje za nagomilane probleme. Velika odgovornost za stanje je i na samim Bilećanima koji su poklonili povjerenje i izabrali predstavnike u opštinsku Skupštinu koji nikako nisu dostojni važne funkcije, i da je trenutno stanje posledica izbora neobrazovanih, nesposobnih i neodgovornih koji dobijaju legitimitet na izborima.

Nebojša Vukanović