palpal

BH patriote iz SNSDa spašavale obraz domovini

Dodik tegeltija.png

BH patriote iz SNSD-a spašavale obraz domovini

Poslanici SNSD-a su glasali za povećanje akciza kako bi spasili obraz Bosni i Hercegovini, reče ministar Tegeltija i ostade živ. U jednom danu vidjeli smo više krupnih zaokreta, ali prelazak lažnih secesionista, rusofila i nacionalista u prave BH patriote i fanatikose koji spašavaju obraz otadžbini Bosni i Hercegovini pred zapadom i strancima mnoge je iznenadila.

Koliko godina je Dodik trubio o referendumu, disoluciji BiH, secesiji Republike Srpske i mirnom razlazu, da bi se na kraju on i njegovi poslanici preobratili u BH fanatike i patriote koje se staraju za ugled i reputaciju voljene nam domovine Bosne i Hercegovine zarad aranžmana sa MMF-om. Nestalo je svo dostojanstvo i ponos, a sada je pitanje gdje je dno ponora, i koliko nisko mogu pasti SNSD-ovci puzajući snishodljivo i ponizno za novim kreditima? Pogled i izrazi lica Dodika u Gradišci i Tegeltije u vandrednom Dnevniku plus, govore koliko je situacija ozbiljna, i kakva je panika zahvatila režim spoznajom da je poniženje bilo uzaludno i da novaca MMF-a nema u dogledno vrijeme. Despotija ostaje bez novaca, despot očito nema rješenje gdje da nađe novu dozu i kredit da se održi u životu, a anarhija postaje nekontrolisana. Dodik se ne snalazi kada je pod pritiskom i skače iz jedne u drugu grešku, pa je za očekivati da uskoro počne sve više da srlja i pravi gluposti.

Kao davljenici u živom pijesku, SNSD-ovci mlatarju unaokolo pokušavajući naći izgovor i opravdanje za bruku i glasanje, a time samo još dublje tonu u blato. Strah i panika se uvukla u crvene redove jer su svjesni da novaca nema uprkos stalnim emisijama i prodajama obveznica i hartija od vrijednosti. Sistem puca na sve strane, svakim danom pojavljuju se novi nezadovoljni i gladni koji protestvuju, traže svoja prava i zarađene plate, a režim je ostao bez novih kredita kojim je do sada gasio socijalne požare i nemire. Decenija bahatog i neodgovornog ponašanja, neviđene pljačke i haosa koji su napravili počela je da stiže na naplatu. Od trebinjske bolnice do željezničara i rudara iz Prijedora počeo je talas „bolnih reformi“, otpuštanja radnika i smanjenja plata, a umjesto da riješi bar neki problem režim gleda kako će obnoviti vozni park, kupiti novi helikopter, nabaciti posao Prointeru i drugim dvorskim firmama.
SNSD-u trenutno ne može pomoći ni Hudini, a jedini spas im je da se povuku, sačuvaju bar malo časti i dostojanstva, podnesu ostavke i nestanu sa političke scene. Tandem MM iz Bijeljine, Milica M i Vojin M, shvatili su ozbiljnost situacije i počeli bušiti rupe kako bi kroz njih spasili svoje glave, a DNS bi trebao dobro razmisliti da li će i dalje zarad mrvica ostati na brodu koji tone.
Nesrećna je agenda, reforme i evropski put neke države koje presudno zavise od 15 feninga akcize, kao što su nesrećne države čiji obraz spašavaju Tegeltija, Dodik, Špirić i ostala ekipa.

Nebojša Vukanović