Безобразне блокаде Иванице

Путници могу разумјети љетне гужве и  вишесатна чекања на граници, али непотребне блокаде саобраћаја немају оправдања. Јутрос од прије 7 сати спојене су границе и прелази Бргат и Иваница, а проблем није у великом броју возила већ блокадама и опструкцијама од стране Граничне полиције Хрватске. За више од пола сата свега неколико возила прошло је хрватску границу на Бргату у оба смјера, а за сат и по времена, од 7.15 до 8.45, највише десетак возило ушло је из БиХ у Хрватску.

Овакво непотребно задржавање на граници и вишесатно чекање на високим температурама изазвало је велику нервозу и незадовољство код путника, међу којима је и доста мале дјеце која покушавају да се од сунца заштите у хладу малих макија и жбунова уз пут. Искуство показује да постоје велике разлике у раду појединих смјена, и да је некада проток путника брз, а некада се сатима чека на прелазак хрватске границе. Ко планира да данас иде у Дубровник преко Иванице нека се добро наоружа стрпљењем и водом, јер је извјесно вишесатно чекање.

Дубровник је природно наслоњен на Требиње и своју залеђину, и овакве непотребне опструкције и блокаде границе свакако да нису ником од користи. Бесмислено је да се прије долети од Штокхолма и Осла до Дубровника него што се са Иванице пређе десетак километара до Дубровника. Уколико проток возила и даље буде овако успорен, градња новог прелаза Бргат неће бити од велике користи. Уз то вјерујем да би синхронизација брзине проласка границе на Бргату и Неуму убрзала саобраћај, јер блокаде и опструкције нису ником од користи.

 

Небојша Вукановић