palpal

Bezobrazne blokade Ivanice

Putnici mogu razumjeti ljetne gužve i  višesatna čekanja na granici, ali nepotrebne blokade saobraćaja nemaju opravdanja. Jutros od prije 7 sati spojene su granice i prelazi Brgat i Ivanica, a problem nije u velikom broju vozila već blokadama i opstrukcijama od strane Granične policije Hrvatske. Za više od pola sata svega nekoliko vozila prošlo je hrvatsku granicu na Brgatu u oba smjera, a za sat i po vremena, od 7.15 do 8.45, najviše desetak vozilo ušlo je iz BiH u Hrvatsku.

Ovakvo nepotrebno zadržavanje na granici i višesatno čekanje na visokim temperaturama izazvalo je veliku nervozu i nezadovoljstvo kod putnika, među kojima je i dosta male djece koja pokušavaju da se od sunca zaštite u hladu malih makija i žbunova uz put. Iskustvo pokazuje da postoje velike razlike u radu pojedinih smjena, i da je nekada protok putnika brz, a nekada se satima čeka na prelazak hrvatske granice. Ko planira da danas ide u Dubrovnik preko Ivanice neka se dobro naoruža strpljenjem i vodom, jer je izvjesno višesatno čekanje.

Dubrovnik je prirodno naslonjen na Trebinje i svoju zaleđinu, i ovakve nepotrebne opstrukcije i blokade granice svakako da nisu nikom od koristi. Besmisleno je da se prije doleti od Štokholma i Osla do Dubrovnika nego što se sa Ivanice pređe desetak kilometara do Dubrovnika. Ukoliko protok vozila i dalje bude ovako usporen, gradnja novog prelaza Brgat neće biti od velike koristi. Uz to vjerujem da bi sinhronizacija brzine prolaska granice na Brgatu i Neumu ubrzala saobraćaj, jer blokade i opstrukcije nisu nikom od koristi.

 

Nebojša Vukanović