palpal

Bez starca nema Lukinog udarca

bozidar-vucurevic-cetnicka-uniforma-proslava-bozic-foto-fokusba-1420646281-60563.jpg

Bez starca nema Lukinog udarca

„Biljana bona okreni se, pogledaj me, šta si spustila glavu u pod, pogledaj me u oči ako smiješ. Biljana bona, pa zar ovog dezertera Dodika koji je švercovao cijeli rat da imenuješ za mandatara i povjeriš mu sastavljanje Vlade.. Biljana šta se to sa tobom događa…“ sada već davne 1998. godine prozivao je Božidar Vučurević bivšu predsjednicu Republike Srpske. Još se sjećam slike Božidara, zavrnutih rukava na bijeloj košulji i potkošulji dugih rukava koja viri ispod, i čuvene sjednice koja je trajala do duboko u noć. Božidar je u više navraata izlazio za govornicu i oštro kritikovao Biljanu Plavšić i njen prijedlog da Milorad Dodik sa svoja dva poslanika bude imenovan za mandatara.

U proteklih skoro 20 godina mnogo toga se promijenilo, pa je i Božidar od nekada velikog kritičara postao blizak saradnik i politički istomišljenik sa Miloradom Dodikom, i pod stare dane kozački ataman se pretvorio u trojanskog konja koji iznutra ruši svog saplemenika. Prije 4 godine Božidar je uz gusle pod trebinjskim platanima proslavljao pobjedu svog zemljaka sa Zubaca, da bi sada bio otirač kojim Luka čisti kamere u Fabrici laži. Otužno je bilo gledati starca u 9-oj deceniji života koji kao pokretna lutka i marioneta pleše kroz prošlost po Lukinim notama pokušavajući da se domogne odborničkog mandata..
Dugo sam vremena bio ubijeđen da u Trebinju postoji samo jedna prava – Trebinjska stranka, a najnoviji Božidarov prelom u mozgu potvrđuje da sam bio u pravi. Nekada sam se ćudio i pitao kako firma porodice Vučurević dobija poslove od Luke i HET-a iako se Božidar u javnosti predstavljao kao veliki opozicionar, ali poslednja dešavanja govore da su se Luka i HET dugo vremena pripremali za kandidaturu. Trebinjska stranka je jaka, i vjerovatno će se srušiti tek sa propašću nakaradnog sistema, a ja sam jedan od dokaza da u Hercegovini nema mjesta za one koji nisu njeni članovi i simpatizeri.

Režimska mašinerija je upregnuta i ubačena u petu brzinu, kao na traci jedni za drugim na tzv „javnom servisu“ smjenjuju se Božidar, Stevandić, Dodik, Cvijanovićka, Radmanović, a cilj je da se do početka oktobra velikim pritiskom i lažnim pričama o famoznoj izdaji srpstva, muslimanskim glasovima, probosanskoj politici još jednom u režimskoj centrifugi pokušaju isprati i prevariti naivni i lakovjerni građani. Božidar je jedna u nizu potrošenih starih kaseta koja se povremeno reciklira za potrebe režima.
.
Ne tako davno, prije 4 godine, Božidar je uporno tražio od mene da odustanem od kandidature za gradonačelnika Trebinja, predlagao mi da se kao Bobanac kandidujem u Ravno, da bi na kraju bio jedan od glavnih protagonista priče kako sam ja „topli zec“ koji se kandidovao u dogovoru sa Ćukom kako bi razbio opoziciju. Zanimljivo je da su osim Božidara, upravo najgrlatiji promoteri priče o mojoj tadašnjoj izdaji i razbijanju opozicije, lažni radikali, naprednjaci, doktori i poluintelektualci, sada pravi „topli zečevi“ koji nose skute Luki Petroviću.

Izborne kampanje su tako nisko pale i obesmišljene da skoro niko i ne govori niti ima jasan program i viziju razvoja grada i regije, ne gleda se obrazovanje, sposobnosti i kvalitet predloženih kandidata već mali sitni interes glasača. Pored Božidara, lažnih komunista, demokrata, radikala, pravednjaka i naprednjaka, Luku je poslednjih dana podržala čak i Liberalna partija BiH Rasima Kadića i njen lokalni lider Blažo Stevović, tako da je svima jasno da Luka oko sebe okupio snažan tim sastavljen od provjerenih kadrova.

Prije dvije godine napisao sam tekst „Bez straca nema udarca“ jer sam smatrao da je na Listi SDS-u trebalo pružiti šansu mlađim kadrovima poput Vida Begenišića umjesto metuzalema poput Božidara, Krajišnika i grupe utemeljivača – ucjenjivača. Kao iskusan rukovodilac i diplomata, Božidar je najnoviji Lukin izbor za najbližeg saradnika, i ne daj Bože ako Luka kojim slučajem i prođe vjerovatno bi Božidar bio imenovan u Odboru za spoljna pitanja i zadužen za saradnju sa susjednim Konavlima i Dubrovnikom.