palpal

Bestidna kučka

De mortuis nihil nisi bene. O mrtvima sve najbolje. Još su stari Rimljani uveli kodeks i pravilo da se o pokojnicima i mrtvima govori sve najbolje. Vrijeđati i omalovažavati pokojnika, i to na dan njegove sahrane nekog ko je preminuo veoma mlad, koji iza sebe ostavlja malu djecu i porodicu, postavljati pitanje da li je neko dostojan, zašto se sahranjuje na nekom groblju i da li je to zaslužio, može samo devijantna i umno poremećena osoba, lišena svih skrupula i moralnih normi.

Izvjesna odvratna beogradska kučka Jelena M, čije ime iz poštovanja prema pokojnom Nebojši Glogovcu ne želim ni da pominjem, na dan sahrane mladog glumca vrijeđala je njega i njegovu porodicu, ismijavala njegov rad i umjetničko djelo, sudila mu zbog javnih stavova i tumačenih uloga, te se upitala kako se dospjeva u Aleju velikana i zašto je pokojni Nebojša Glogovac, Bog da mu dušu prosti, tamo sahranjen? Mogu samo da zamislim kako su ove užasne riječi i poruke, koje su prenijeli gotovo svi mediji, dodatno povrijedili ionako duboke rane porodici, Nebojšinoj djeci, supruzi i roditeljima.

Ovako nešto može da smisli i izgovori samo bolesan i izvitoperen um, lišen savjesti, časti, razuma i bilo čega ljudskog, moralnog i normalnog. Pitanje je samo da li odvratna kučka, a ne znam kako bi je drugačije nazvao, razmišlja kako će nakon svega ona ispustiti svoju dušu, ako je uopšte ima, jer neko ko vrijeđa, ismijava i ponižava mladog glumca i umjetnika na dan njegove sahrane, teško da ima dušu i bilo šta ljudsko u sebi.

Nažalost nije problem u tome što se neka bestidna lajavica našla da reži i laje kada i gdje joj nije mjesto, već što danima uporno ćute brojne Nebojšine kolege, glumci, prijatelji, umjetnici, javne ličnosti… Niko nažalost nije se udostojio da izrazi prezir i gađenje prema nečem tako ružnim, neprimjerenim, neljudskim i odvratnim.

U posrnulom društvu urušene su sve norme, moralne, tradicionalne i ljudske, i zbog toga je nažalost postalo moguće da se ovako nešto dogodi, a uz i prođe tiho, nekažnjeno i bez ikakve reakcije.  Oprosti joj Bože jer ne zna šta radi i priča!

 

Nebojša Vukanović