palpal

Besmislena prepucavanja dok ruski ambasador tiho prolazi kroz Trebinje

trebinje01.jpg

Besmislena prepucavanja dok ruski ambasador tiho prolazi kroz Trebinje

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivanjcov nedavno je boravio u dvodnevnoj posjeti Trebinju, ali nažalost gradonačelnik Slavko Vučurević i njegovi saradnici nisu našli vremena i organizovali prijem za važnog gosta iz prijateljske države. U gradskoj kući prijemi se organizuju gotovo za svakoga ko svrati u Trebinje, pa je u najmanju ruku čudno zbog čega se nije našlo vremena za ambasadora Rusije, velike sile i tradicionalnog zaštitnika naših nacionalnih interesa. Nova lokalna vlast ranije se pobratimila sa ruskim gradom Zujevom, pa su mnogi iznenađeni i zbunjeni ovakvim odnosom prema uglednom i važnom gostu.

I sada, kao i mnogo puta u istoriji, podrška Rusije je veoma važna za Srbe u BiH i na Balkanu, i njeno slabljenje uvijek bi dovelo do velikih pritisaka i udara na srpske nacionalne interese. Smatram da je gradonačelnik trebao organizovati ne poseban svečani doček, već i bogat program za ruskog ruskog ambasadora kako bi se predstavili svi potencijali grada i regije, i tako iskazalo poštovanje. Trebinje je najjužniji grad Srspke u zaleđini Jadranskog mora i Dubrovnika, i siguran sam da bi ambasador Ivanjcov mogao biti dobar posrednik i veza sa potencijalnim ruskim investitorima kojima je blizina toplih mora oduvijek bila privlačna.

Umjesto da važne i uticajne ljude dovodimo u Trebinje, vodeći stranke i političari bave se pisanjem saopštenja, međusobnim prepucavanjem oko izgradnje tržnog centra, napadima vukova i drugim trivijalnim pitanjima. Čitajući saopštenja stiče se jasna spoznaja potpune bezidejnosti i nemoći u rješavanju nagomilanih problema i pokretanju stvari sa mrtve tačke na kojoj predugo stojimo. Postavljanje teleskopa, potpisivanje kojekakvih ugovora, otvaranje prodavnice i prijemi široj javnosti potpuno nepoznatih i uglavnom nebitnih osoba odavno su postali važni događaji i vijesti kojima se pridaje veliki značaj.
Izgradnja tržnog centra, kao i otvaranje bilo kog novog radnog mjesta, pozitivna je i dobra stvar jer skoro 5 000 Trebinjaca godinama čeka priliku da nađe neki posao, i tako sebi i svojoj porodici obezbjedi uslove za život dostojan čovjeka u 21-om vijeku. Aktuelni gradonačelnik i njegova administracija u protekle skoro tri godine napravili su čitav niz grešaka i propustili brojne prilike da preokrenu situaciju u Trebinju, i lokalna opozicija je imala mnogo bolje prilike da oštro i argumentovano iznese kritike i ponudi rješenja.

Trebinje je grad koji ima najpovoljniji geografski položaj u Republici Srpskoj i BiH, brojne neiskorištene prirodne resurse i sve preduslove da se razvije u značajan centar ukoliko se umjesto marginalnim odgovorni ljudi na ključnim pozicijama počnu ozbiljno baviti ključnim pitanjima. Neozbiljno je da se vođenje politike i grada svede na izmišljanje radnih mjesta i uhljebljivanje poslušnih kadrova u administraciju, asfaltiranje ulice, fotografisanje i održavanje brojnih sastanaka za potrebe javnosti.

Od presudne je važnosti da se što prije pronađe opšti konsezus oko najvažnijih pitanja i utvrde prioriteti u razvoju. Vrijeme je pokazalo da su turizam, otvaranje grada prema jugu, obnova istorijskog gradskog jezgra, otkopavanje hendeka, uređenje Krša i Starog Grada kapitalni projekati koji bi mogli značiti prekretnicu u razvoju. Veliki projekti ne mogu se izvoditi bez adekvatnog stručnog kadra, pa je neophodno stvoriti uslove da se u grad vrate mladi i obrazovani stručnjaci koji su morali otići iz Hercegovine zbog nerazumjevanja i maćehinskog odnosa vlasti. Veliki potencijal je i dijaspora, i sigurno je da bi vođenjem mudre politike koja će obezbjediti investicije, racionalnim ulaganjem sredstava i realizacijom važnih projekata za kratko vrijeme Trebinje doživjelo ubrzani razvoj, postalo jedan od najljepših i najprijatnijih gradova za život u regionu.

Stvari se neće promijeniti ako po starom i dalje nastavimo sa neozbiljnim prepucavanjima, strančarenjem i demagijom. Neophodno je napraviti iskorak, okupiti najpametnije i najsposobnije koji će vrijedno raditi u miru i tišini, i polako početi izgradnju novog Dubrovnika na kopnu.

Nebojša Vukanović