Бебе, акцизе и манипулације

Паралелно са потопом цијелог друшва, нажалост и новинарство на овим просторима почело је да тоне све ниже. Власт је направила систем у коме се апсолутно све покушава контролисати, а нажалост притисак на медије и новинаре из дана у дан је све већи. Због снажних притисака, уцјена и контроле оглашивача, који углавном избјегавају да се оглашавају у нережимским медијима јер страхују од казни, губитка послова и појачане инспекцијске контроле, утицај режима на медије и њихову уређивачку политику је огроман. Новинари су незаштићени и веома је изражена аутоцензура. Медији много чешће слуђују и дезинформишу читаоце него што им саопштавају истину и стварност, која је нажалост све суморнија.

Манипулација и обмањивање грађана је свакодневно, а циљ је слудити народ и изазвати апатију. Примјера је безбој, а један од новијих и очигледнијих је спиновање медија приликом покушаја усвајање акциза. У пропаганди се не бирају средства, а злоупотребљавају се чак и мале бебе. Тако смо прије неколико дана на насловним странама домаће штампе могли видјети тек рођене бебе и наслове како власт повећањем акциза жели да подстакне већи наталитет!? Тешко је схватити какве везе има повећање цијене горива са наталитетом и бебама, а властодршци и дворски медији очито сматрају да ће мужеви због скупљег горива мање возити аутомобиле и више времена проводити у кући са својим супругама.                                                          

Овакво наручено писање вријеђа интелигенцију сваког и понижава сваког нормалног, а поражавајуће је што се у пропаганди не бирају средства, и што су моћници спремни злоупотријебити апсолутно све, па чак и тек рођене бебе, ако ће им то омогућити да остваре неке личне интересе.                                                            

Све норме у друштву су урушене, све је постало нормално и прихватљиво, и требаће пуно времена и доброг рада да се клатно врати у нормалу. Посебно ће бити тешко новинарство у Републици Српској ослободити окова и омогућити слободно, непристрасно и објективно извјештавање, јер је дугогодишњи рад под притиском у тиранији на многе оставио трајне последице.

 

Небојша Вукановић