palpal

Bebe, akcize i manipulacije

Paralelno sa potopom cijelog drušva, nažalost i novinarstvo na ovim prostorima počelo je da tone sve niže. Vlast je napravila sistem u kome se apsolutno sve pokušava kontrolisati, a nažalost pritisak na medije i novinare iz dana u dan je sve veći. Zbog snažnih pritisaka, ucjena i kontrole oglašivača, koji uglavnom izbjegavaju da se oglašavaju u nerežimskim medijima jer strahuju od kazni, gubitka poslova i pojačane inspekcijske kontrole, uticaj režima na medije i njihovu uređivačku politiku je ogroman. Novinari su nezaštićeni i veoma je izražena autocenzura. Mediji mnogo češće sluđuju i dezinformišu čitaoce nego što im saopštavaju istinu i stvarnost, koja je nažalost sve sumornija.

Manipulacija i obmanjivanje građana je svakodnevno, a cilj je sluditi narod i izazvati apatiju. Primjera je bezboj, a jedan od novijih i očiglednijih je spinovanje medija prilikom pokušaja usvajanje akciza. U propagandi se ne biraju sredstva, a zloupotrebljavaju se čak i male bebe. Tako smo prije nekoliko dana na naslovnim stranama domaće štampe mogli vidjeti tek rođene bebe i naslove kako vlast povećanjem akciza želi da podstakne veći natalitet!? Teško je shvatiti kakve veze ima povećanje cijene goriva sa natalitetom i bebama, a vlastodršci i dvorski mediji očito smatraju da će muževi zbog skupljeg goriva manje voziti automobile i više vremena provoditi u kući sa svojim suprugama.                                                          

Ovakvo naručeno pisanje vrijeđa inteligenciju svakog i ponižava svakog normalnog, a poražavajuće je što se u propagandi ne biraju sredstva, i što su moćnici spremni zloupotrijebiti apsolutno sve, pa čak i tek rođene bebe, ako će im to omogućiti da ostvare neke lične interese.                                                            

Sve norme u društvu su urušene, sve je postalo normalno i prihvatljivo, i trebaće puno vremena i dobrog rada da se klatno vrati u normalu. Posebno će biti teško novinarstvo u Republici Srpskoj osloboditi okova i omogućiti slobodno, nepristrasno i objektivno izvještavanje, jer je dugogodišnji rad pod pritiskom u tiraniji na mnoge ostavio trajne posledice.

 

Nebojša Vukanović