Bakir i Bingo, Čović i Vokel, hodže i fratri

vokel otvaranje fratri.jpg

Bakir i Bingo, Čović i Vokel, fratri i hodže

Ko zna nakon koliko decenija fratri katoličke crkve su vjerskim obredom bili dio programa i svečane ceremonije otvaranja nekog poslovnog objekta u Trebinju. Svakako da sloboda vjeroispovjesti, koja je zagarantovana, daje pravo i apsolutno nemam ništa protiv vjerskih obreda tokom otvaranja nekih objekata. Mnogima je drago što se nakon toliko vremena dogodilo nešto što je donedavno bilo nezamislivo, i vjerovatno je da će ovakvi događaji postepeno doprinijeti daljem poboljšanju odnosa između zvaničnog Trebinja i Dubrovnika.

Ono što donekle čudi jeste ponašanje javnosti i političara u Trebinju, koji su u najmanjuju ruku često licemjerni i dvolični. Prije nešto više od godinu dana u Trebinju je otvoren Tržni centar „Bingo“, a lokalni portali i sadašnji čelnici grada Trebinja, u to vrijeme ljuti opozicionari, oštro su kritikovali otvaranje tržnog centra koji je zelene boje, strahovali od tobožnjeg pretvaranja u Islamski centar, okupljanje „bakirovaca“ i muslimana, pisanje latinicom i gašenje malih prodavnica. Malograđanska svijest, neprosvjećenost masa kojima se lako manipuliše, mali lični i politički interesi pojedinaca nepotrebno su podigli tenzije u gradu uoči izbora, kako bi sadašnji gradonačelnik pridobio koji jeftini politički poen pričom o Bakirovim izdajnicima i poturicama.

Poslije izbora tenzije su splasnule, ovih dana fratri i hrvatski član Predsjedništva su vjerskim obredom otvorili „Vokel“, a na lokalnim dvorskim portalima nije bilo nijednog pitanja zašto je bio takav program. Postavlja se pitanje šta bi se dogodil i, kakve bi bile reakcije SNSD-a i trebinjskih portala da je kojim slučajem Slavko Vučurević sa Bakirom Izetbegovićem otvorio Bingo, i da su tokom svečanosti hodže klanjale džumu i obavile vjerski islamski obred? Siguran sam da bi Luka, Dodik, Košarac i ostala bulumenta uz pomoć RTRS-a i svojih medija podigli atmosferu do usijanja pričama i podmetanjima o Bakirovim izdajnicima, i da bi stotine ostrašćenih i izmanipulisanih mladića došlo pred Bingo sa namjero da ga slomi i zapali, misleći naivno da tako brane srpstvo napaćeno. Mjesecima bi se povlačile priče i spinovi o izdaji, probosancima, i ko zna šta bi se sve u napetoj atmosferi moglo dogoditi jer bi lažnim patriotizmom i brutalnim lažnim optužbama SNSD u takvoj situaciji nastojao pridobiti jeftine političke poene

Drago mi je da je što je otvoren Vokel, što je 14 ljudi dobilo posao, i što je sve proteklo u lijepoj atmosferi bez ijednog incidenta. Ipak, političari ne bi trebali iz sitnih dnevno-političkih interesa da daju neodmjerene izjave i nepotrebno podižu tenzije u javnosti, jer trenutni politički interes brzo prođe a zatrovanom društvu trebaju godine i decenije da bi se pročistio od posledica kontaminacije.

Nebojša Vukanović