Bahata vlastela, vile, bazeni i Čaušesku našeg vremena

Moćnici koji su se napljačkali i  obogatili na muci ponižene i obespravljene sirototinje potpuno su izgubili kontakt sa stvarnošću, a svojom bahatošću, raskošću i rasipanjem izazivaju bijes potlačenih koji žive na ivici i granicama ljudskog dostojanstva. Da ljudska drskost i bezobrazluk često nemaju granice pokazuje i primjer Elene Sladoje iz Kalinovika, kćerke lokalnog poglavice i kabadahije, zloglasnog ratnog profitera Radomira Debe Sladoja. I dok većina Zagorana i Kalinovčana gleda kako će da preživi, napravi sendvič i pošalje dijete u školu, Elena Sladoje pobjedu i izbornu pljačku proslavila je pored zatvorenog bazena u očevoj hacijendi u Kalinoviku. „Svanulo. Predivno“ napisala je na društvenim mrežama Elena slikajući se pored zatvorenog bazena  u očevoj raskošnoj vili u centru Kalinovika, sa panoramom Svetog Stefana u pozadini. Deba je samo ove godine kupio nekoliko stanova i dva nova džipa, uglavnom pljačkajući i sijekući šumu oko Kalinovika.

Ucjenjena, ponižena i obespravljene sirotinja u mnogo navrata je prodala sebe i svoju porodicu za 50 ili 100 maraka kako bi produžila i produbila svoju agoniju a  Debi, Luki i ostalim zulumćarim dali priliku da nadtave pljačku i naprave još neku vilu sa bazenom.

Sveopštem ludilu nema kraja, a iako su se napljačkali i obezbjedili dovoljno nekretnina i bogatstva za svoju unučad, moćnici otimaju sve više i nema kraja njihovoj pohlepi i grabežljivosti.

Ako nemate hljeba jedite kolače!? Otuđena vlastela ne može da razumije težinu vremena u kome živimo, jer sit gladnome ne vjeruje, i većina moćnika se ponaša kao Marija Antoaneta i bahati vlastodršci iz prošlosti. Elena Sladoje umnogome me podsjeća na Elenu Čaušesku, koja je imala kolekcije od nekoliko hiljada pari cipela i desetine luksuznih dvorova dok su Rumuni dobijali skromna sledovanja salame, i živjeli u velikoj bijedi i siromaštvu.

 

 

Puno je sličnosti u životu i stanju osnovnih ljudskih prava i sloboda između Rumunije krajem 80-ih godina prošlog vijeka i Republike Srpske danas, a možda je jedina veća razlika što Dodik nije strastveni lovac kakav je bio Čaušesku. Naši moćnici nikako da nauče lekcije iz prošlosti i shvate da se nijedna vlast kroz istoriju nije održala na silu, i nijedna drskost, bahatost i poniženje sopstvenog naroda nije prošla nekažnjeno.

 

Nebojša Vukanović