Авантуриста

Недавно сам у близини мјеста Слано код Дубровника случајно срео необичног авантуристу и свјетског путника из Њемачке. Nathanel Burk је учитељ из Хејлброна, града из њемачке покрајине Баден-Витенберг.  Почетком марта кренуо је из Нирнберга на пут по југоисточној Европи са бициклом и импровизованом приколицом. Прије авантуре сам је направио необичну лагану приколицу која га чува од кише и невремена, и у којој спава и одмара се после напорне вожње.                                                                                  

У протекла 4 мјесеца путовао је кроз Њемачку, Аустрију, Мађарску, Словачку, Србију, Хрватску, Румунију, Бугарску, Грчку, Македонију, Албанију, Црну Гору, па је поново дошао у Хрватску и планира да се преко Неума, Сплита, Ријеке, Словеније и Аустрије врати кући у Хејлброн до средине августа и почетка нове школске године. Каже да је путoвање занимљиво, да је доживио низ авантура и да му вожња није превише напорна јер је дугогодишњи бициклиста. Необични пустолов не плаћа смјештај нити гориво, па су му за обилазак средње и југоисточне Европе потребна скромна средства.

Нема сумње да овај необични Нијемац истински осјећа шта је то права слобода, и да ће његови часови ученицима на јесен вјероватно бити јако занимљиви.

 

Небојша Вукановић