Avanturista

Nedavno sam u blizini mjesta Slano kod Dubrovnika slučajno sreo neobičnog avanturistu i svjetskog putnika iz Njemačke. Nathanel Burk je učitelj iz Hejlbrona, grada iz njemačke pokrajine Baden-Vitenberg.  Početkom marta krenuo je iz Nirnberga na put po jugoistočnoj Evropi sa biciklom i improvizovanom prikolicom. Prije avanture sam je napravio neobičnu laganu prikolicu koja ga čuva od kiše i nevremena, i u kojoj spava i odmara se posle naporne vožnje.                                                                                  

U protekla 4 mjeseca putovao je kroz Njemačku, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Srbiju, Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, pa je ponovo došao u Hrvatsku i planira da se preko Neuma, Splita, Rijeke, Slovenije i Austrije vrati kući u Hejlbron do sredine avgusta i početka nove školske godine. Kaže da je putovanje zanimljivo, da je doživio niz avantura i da mu vožnja nije previše naporna jer je dugogodišnji biciklista. Neobični pustolov ne plaća smještaj niti gorivo, pa su mu za obilazak srednje i jugoistočne Evrope potrebna skromna sredstva.

Nema sumnje da ovaj neobični Nijemac istinski osjeća šta je to prava sloboda, i da će njegovi časovi učenicima na jesen vjerovatno biti jako zanimljivi.

 

Nebojša Vukanović