Astralni nomadi i dalje jašu

da li ce atralni nomadi i dalje jahati.jpg

Astralni nomadi i dalje jašu

   Mnogi će reći da je rano suditi i davati ocjene, ali ako se po jutru dan poznaje u Trebinju se ni nakon poslednjih lokalnih izbora neće dogoditi velike i dugo očekivane promjene. Tek završene Dučićeve večeri poezije prava su prilika za detaljniju analizu na osnovu koje se može sklopiti mali mozaik. Bivši načelnik Dobroslav Ćuk godinama je promovisao ideju o Trebinju kao gradu kulture kako bi opravdao ogromna sredstva koja su iz budžeta idvajana za "kulturu", a kulturne manifestacije poput Dučićevih večeri poezije bile su prava prilika za promociju takvih ideja. Punih osam godina Dobroslav Ćuk je u svoje lično, i u ime opštine otvarao ovu manifestaciju čitajući napisane govore i uvijek ponavljao ustaljene patetične fraze poput "pjesnička gubernija", "večni astralni nomad", " knez pjesnika"… Nakon njegov odlaska mnogi su očekivali promjene, bar u protokolarnim obraćanjima novog gradonačelnika na kulturnim manifestacijama, ali do toga nije došlo.

    I gospodin Slavko Vučurević na otvaranju ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije gostima se obratio u svoje lično, i u ime grada Trebinja, a potom je pročitao napisani govor sa mnoštvom riječi iz ekavskog govornog područja, a među njima uši je zaparao i "večni astralni nomad". Dobri poznavaoci prilika u Trebinju u ovom, kao i u prethodnom govoru koji je Slavko pročitao dan na otvaranju izložbe slika na Crkvini, mogu prepoznati rukopis dobro poznatog autora ili grupe skutonoša koja već decenijama piše govore i vrši pripreme gradskih otaca za manifestacije i javne nastupe. Od novog gradonačelnika i nove vlasti svakako se očekivalo da će napraviti bar mali otklon od svojih prethodnika, i da će umjesto napisanih i većini građana nerazumljivih govora, sami smisliti nekoliko prigodnih rečenica i svečano otvoriti kulturne manifestacije. Već sada se možemo zapitati da li su se to naše skutonoše već nametnule Slavku kao najbliži i najvjerniji saradnici, i da li će oni ponovo da vode glavnu riječ i presudno utiču na donošenje važnih odluka?

    Osim čitanja govora, u oči pada i intenzivno druženje novog gradonačelnika sa hercegovačkim vladikom Grigorijem. Odmah nakon završetka izbora g-din Vučurević prvo je posjetio vladiku u Mostaru, a i gotovo na svim skupovima pojavljuje se u njegovom društvu. Svima je poznato da je vladika Grigorije imao veliki uticaj na rad prethodnog gradonačelnika Dobroslava Ćuka, a već sada se može naslutiti da bi vladika mogao imati sličan uticaj prilikom donošenja važnih odluka i kod novog gradonačelnika. Sasvim je prirodno da vladika i gradonačelnik najvećeg grada u Hercegovini tijesno sarađuju, da gradonačelnik razmjenjuje mišljenja sa vladikom, traži savjete, ali mi živimo u sekularnoj državi, i crkva bi trebalo da bude razdvojena od države!

     Ko će i sa kim formirati vlast i skupštinsku većinu još uvijek je otvoreno pitanje, ali se može zaključiti da je način pregovora i sastavljanja većine u gradskoj Skupštini ostao isti kao i u prethodnom periodu. Umjesto da se odbornici okupljaju oko određenog koncepta razvoja grada, kreiranja budžeta ili načina funkcionisanja lokalne adminsitracije, po svemu sudeći većina će se ponovo formirati na bazi zadovoljavanja ličnih interesa pojedinaca, i raspodjele vlasti i funkcija u lokalnim preduzećima. Sve prethodne godine su pokazale da partijska kadrovska politika i polaganje računa partiji a ne građanima vodi u sunovrat, pa mnogi očekuju od nove vlasti da i na ovom polju napravi bar mali iskorak. Da li će iskorak biti napravljen, ili će se sve nastaviti po starom sa ponekom novom osobom ostaje nam da vidimo. Ipak, čini nam se da će dobro poznata garnitura astralnih nomada, koja je Trebinje pretvorila u rijetko naseljenu pustinju, i dalje voditi glavnu riječ i ugodno jahati nad glavama osiromašenih i obespravljenih građana.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Nebojša Vukanović