Asfaltiranje na trebinjski način

asfalt u Gorici.jpg

Asfaltiranje na trebinjski način

Septembar mjesec svake druge godine je period kada naše vlasti vrše asfaltiranje i uređenje ulica, pa su stanovnici trebinjskog prigradskog naselja Vinogradi bili prijatno iznenađeni kada su ispred kuća ugledali radne mašine i bagere. Ponadali i očekivali da će nakon 30 godina konačno umjesto makadama imati asfaltiranu ulicu, ali iznenađenje je bilo još i veće kada su teške mašine postavile svega 30-ak kvadratnih metara asfalta i otišle. Vrijednost kapitalne investicije još nije poznata jer u gradskom budžetu nema stavke za ove namjene.

Mještani su zbunjeni, i misle da je u pitanju neka šala ili skrivena kamera. „Neke kuće su napravljene prije 40 godina, i sada smo nakon toliko vremena dobili 20-ak metara asfalta, koji kao malo pusto ostrvo stoji na sred ulice i ništa ne povezuje. Svi smo bili u čudo kada smo bez najave vidjeli kamione i mašine koje su počele postavljati asfalt, a čudo je bilo još i veće kada su se nakon sat vremena pokupili i otišli ostavivši iza sebe nekakvu asfaltnu traku. Najzanimljivije je bilo maloj dječici koja se zabavljala satak vremena gledajući svoje omiljene igračke kako grade put. Ovo je mala ulica sa malo glasača, koja još uvijek nema ni ime, pa nas zbog toga godinama svi zaobilaze. Sve ulice oko nas u naselju su ranije pred izbore asfaltirane, a mi ćemo izgledati morati da čekamo još ko zna koliko vremena ukoliko negdje ponovo ne ostane viška, pa ga donesu ovdje da se ne baci“ kaže Danilo Stanić.

Neobičan način asfaltiranja ulica u Trebinju već je postao omiljen predmet za smišljanje duhovitih dosjetki, i u šali dobio naziv „gre*ota je baciti“ jer je očigledno da je mala količina asfalta ostala višak na drugom poslu i lokaciji pa su je „prosuli“ u Vinogradima kako ne bi propala. Ostaje da se vidi da li će gradske vlasti u budžetu obezbjediti sredstva za završetak radova u ovoj ulici, ili će se ona postepeno asfaltirtati sakupljajući višak asfalta sa radova na drugim mjestima.

Nebojša Vukanović