palpal

Artemije i Teodosije, vladike i Kosovo

images Artemije i Teodosije.jpg

Teodosije i Artemije, vladike i Kosovo

Golgota Srba na Kosovu i Metohiji traje nekoliko vijekova, a malobrojni i najuporniji preostali Srbi poslednjih dana polaku ostaju i bez podrške svoje matice, Vlade i države Srbije. U prošlosti je malo ko mogao očekivati da će im na kraju i matica i većina sunarodnika okrenuti leđa. Svega nekoliko hiljada Beograđana i žitelja cijele Srbije izašlo je na ulice da pruži podršku braći na Kosovu, a vjerovatno da bi izbacivanje Stoje, Boje ili Soraje sa Farme ili Velikog brata izazvalo snažnije emocije i reakcije kod većine građana duhovno obamrle prijestonice.
Ono što bi posebno pada u oči je uporno ćutanje novog vladike Raško-prizrenskog Teodosija na dešavanja na Kosovu i Metohiji i njegovoj eparhiji? Možemo samo predpostaviti kako bi na Briselski sporazum Beograda i Prištine i prećutno i uvijeno priznanje netzavisnosti Tačijeve države reagovao smijenjeni episkop Artemije, i koliko bi reakcije crkve, ali i Srba sa Kosova, bila oštrija, organizovanija i odlučnija da je na čelu Eparhije ostao vladika Artemije. Kao što su to najavljivali dobri poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, novi vladika Teodosije, kao i njegovi najbliži saradnici poput igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića čije smo tajno snimljene razgovore sa kosovskim liderom Sejdiujem imali priliku čuti, ima daleko pomirljiviji i blaži stav o rješavanju problema Srba na Kosovu od svog prethodnika. Novi episkop takođe očito ima mnogo bolje odnose sa predstavnicima najuticajnijih zemalja koje već decenijama kreiraju sudbinu Kosova, pa u tome možda i leži razlog njegovog ćutanja i držanja po strani.
Prošle su tri godine od kako je zbog sumnji u navodne finansijske malverzacije, poslovanje Građevinske firme „Rade Neimar“, iznajmljivanje i prodaju crkvene imovine na Kosovu smijenjen i raščinjem episkop Artemije. Od tada do danas nije bilo nikakve istrage i sudskog eplioga, bilo na crkvenom ili svetovnom sudu, kojim bi se dokazale optužbe protiv Artemija koje su iznosili pojedini mediji i vladike SPC. Komisija u kojoj su bili hercegovački vladika Grigorije i crnogorski mitropolit Amfilohije vršila je istragu u Raško-prizrenskoj eparhiji, uoči Sabora 2010. godine u nekim medijima danima i mjesecima se pisao o finansijskim zloupotrebama, namještenim tenderima, građevinskim poslovima rekonstrukcije i obnove hramova. Vladici Artemiju se spočitavalo da tobož vozi luksuznog audija koji mu je poklonila Vlada Vojislava Koštunice (a šta voze druge vladiek?) da navodno posjeduje stan u Beogradu, a kasniej se ispostavilo da se radi o imovini koji su vjernici poklonili Eparhiji za smještaj monaha i sveštenika koji sa Kosova dođu u prijestonicu. Vladika je smijenjen mimo volje većina njegovih vjernika i Srba sa Kosova, a mnogi će teško zaboraviti ružne slike Kosovske policije koja je prisilno upadala u manastire i konake, nosila monahinje, obila vrata i prisilno protjerala smijenjenog i raščinjenog Artemija iz svoje Eparhije.
Nakon što je posao uklanjanja nepokolebljivog vladike završen prestale su sve priče, medijski natpisi i špekulacije o navodnim zloupotrebama i finansijskim malverzacijama vladike Artemija, a niko nikada nije ni pokušao da dokaže teške optužbe. Bilo bi logično i pravedno da vladike koje su zagovoravale Artemijevu smjenu uoči skorašnjeg majskog Sabora vjernicima i javnosti objasne kakva je odluka Crkvenog i svjetovnog suda i javno kažu da li je Artemije bio kriv ili nije. Šta je sa njegovim najbližim saradnikom Simeonom Vilovskim, da li je on procesuiran i osuđen? Da li je Artemije uklonjen jer nije bio po volji nekih domaćih političara i stranih moćnika, ili je stvarno zbog lične koristi zloupotrijebio visoku crkvenu funkciju?
Zbog čega Sinod i Sabor Srpske pravoslavne crkve ne sprovede slične finansijske istrage u drugim eparhijama, i utvrdi da li pojedine vladike i visoki crkveni velikodostojnici zloupotrebljavaju mitru i mantiju koju nose? Šta oni voze, kakve firme imaju i kako one posluju? Ukoliko Sabor i vladike ne budu dale odgovore mnogi će sa razlogom sumnjati da se protiv Artemija, ali i drugih vladika, vodila kampanja sa ciljem da se iz crkve uklone elementi koji ne dijele mišljenje većine. Postavlja se pitanje da li su učestale optužbe i natpisi u medijima protiv više vladika „tvrdolinijaša“, koji nisu pristalice ekumenitsičkog pokreta i zalažu se sa bliže odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom, takođe montirane i imaju za cilj uklanjanje nepodobnih?
Mnoge instuticije srpskog naroda su uništene i razorene do temelja, narod je dezorjentisan i upao u apatiju jer već duže vremena ne može da ugleda svjetlo na kraju dugog tunela kroz koji tumaramo. Otvorni raskoli, optužbe za brojne i teške afere, podjela na nekoliko struja i sukobi među episkopima poprilično su uzdrmali i razorili Srpsku pravoslavnu crkvu koja je oduvjek bila noseći stub bića cijele nacije. Nadajmo se da će i mnogostradalna crkva uspjeti da se izbori sa brojnim problemima i nedaćama, izvršiti katarzu i odstraniti ubačene elemente koji ne rade u njenom i interesu naroda, a da će poslije toga doći do obnove duhovnosti, morala i bića cijele nacije.

Nebojša Vukanović