Andrea Dorić i poslanik i savjetnik ministra

U zemlji čuda i paradoksa stvarno je sve moguće. Iako su po Ustavu izvršna i zakonodavna vlast, uz sudsku, odvojene u stvarnosti je sve pomiješano, nema jasne granica između političara, sudija, tužilaca, poslanika, ministara..  Poslednja u nizu nevjerovatnih i tragikomičnih odluka dolazi nam od pokojne Socijalističke partije Republike Srpske koja je nakon sukoba podijeljena na dva dijela, a klanovi se bore ko će na svoju stranu privoljeti više poslanika.

Tako je i poslanica Andrea Dorić prije nekoliko dana imenovana za savjetnicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Prema podacima iz Rješenja i dokumenta koji je u mom posjedu,  od 11.2.2020. Dorićka je „na mirovanju“ u Fondu penzijskog i invalidskim osiguranja RS zbog prelaska na novu funkciju u Vladi Republike Srpske gdje će raditi kao savjetnik ministarke Sonje Davidović, prenositi joj svoje bogato znanje i sportska iskustva. Ukoliko ostane u „Skokovoj grupi“ i ne vrati se Đokiću biće jasno je ko je lobirao za njenu savjetničku poziciju.

Kako je moguće u bilo kojoj državi da neko bude poslanik, kao predstavnik zakonodavne vlasti kontroliše izvršnu vlast i Vladu, a istovremeno kao savjetnik u Vladi bude dio izvršne vlasti? U Zemlji čuda sve postaje normalno, a iskreno se nadam da Andrea neće bar uzimati bruto platu u Vladi, kao njen bivši lider Petar dr Đokić, protiv koga se nedavno pobunila boreći se tobože za moralnu obnovu socijalista i društva! Ako su Đokić i njegovi socijalisti perjanice u borbi za moralnu obnovu, bolje je da do nje nikada ne dođe i da se ne preporodimo, jer mogu samo zamisliti na šta bi tek kao društvo ličili, koliko bi bili izopačeni, ako bi nam (onomo)oni bili moralne vertikale i sudije koji bi postavljali etičke norme i standarde!?

 

Nebojša Vukanović