palpal

Anarhija i vandredno stanje u Trebinju

56ff767f-0574-4573-817b-21d50a0a0a64-trebinje-pucnjava-1.JPG

Anarhija i vandredno stanje u Trebinju

Iako zvanično nije proglašeno od nadležnih zarobljenih institucija, u Trebinju je na snazi vandredno stanje. Bezbjednosna situacija nikada nije bila teža, i lošija je nego za vrijeme Otadžbinskog rata. Tokom rata povremeno se šenlučilo i pucalo u vazduh, a sada se puca mnogo češće i to u ljude. Samo u kafiću „Galerija“ u trebinjskom Starom gradu u poslednjih mjesec dana dogodilo se više pucnjava u kojima je lakše ili teže ranjeno više osoba. Poslednje teško ranjavanje dva mladića je kap koja je prelila čašu, i ukoliko uopšte i postoji osim na papiru, država bi trebala uvesti vandredno stanje, preduzeti radikalne mjere i pokušati da stane u kraj bezakonju i anarhiji.

Bahati razbojnici odlučili su da uzmu vlast u svoje ruke ne bojeći se kazne nadležnih institucija, jer ih trebinjski sudovi ne sankcionišu, i već duže vremena kriminalci terorišu stanovnike i goste najjužnijeg i najljepšeg grada u Republici Srpskoj. Najveća odgovornost je na trebinjskim sudijama koji upornim puštanjem na slobodu osumnjičenih za najteža djela, blagim kaznama, sramotnim presudama i neodgovornim odnosom prema zajednici podstiču kriminalce da ponavljaju krivična djela i ponašaju se bahato jer nemaju strah da će nekada odgovarati za svoja nedjela. Zbog toga bi koliko sutra predsjednici Osnovnog i Okružnog suda u Trebinju, Milan Bosić i Bojan Stević, trebali podniejti neopozive ostavke na funkcije, okačiti toge o klin i tako otvoriti prostor i omogućiti nekim novim, mlađim i nekorumpiranim sudijama da čestitije i sa više odgovornost rade težak posao i nodgovoran posao, i pokušaju riješiti trenutno jedan od najvećih problema u Trebinju. Njima se svakako trebaju pridružiti i predsjednik Okružnog privrednog suda Smail Begović, koji je u predmetima „Alijagić“, „Leotar“ i mnogim drugim pokazao svoje znanje, karakter i sposobnosti, sudija Osnovnog suda Dragan Puzić i mnogi drugi nedostojni nosioci pravodne vlasti koji su svojim ponašanjem nanijeli veliku sramotu ovoj profesiji.

Uzalud su sve policijske akcije i hapšenja ukoliko sudije i tužioci uporno oslobađaju kriminalci i pokušavaju naći rupe u procesima kako bi našli opravdanje za svoje sramotne postupke. Treba odati poštovanje rijetkim čestitim sudijama, poput Duška Popića, ali ogromna većina nije dostojna da uđe u sud i donese presudu u važnim i osjetljivim predmetima.
Umjesto na pravim kriminalcima i razbojnicima nedostojne sudije i tužioci pokazuju mišiće na sirotinji koja prodaje cigarete, siječe drva bez dozvole šumara ili napravi neki manji saobraćajni prekršaj, i sitni prestupi najčešće se kažnjavaju najoštrijim sankcijama dok krupni kriminal decenijama ostaje nekažnjen a najveći kriminalci po pravilu postaju najugledniji građani.
I načelnik CJB Trebinje umjesto Partiji koja ga je postavila, trebao bi da položi račune građanima i uvođenjem vandrednih mjera, racijama, pretresima, hapšenjima i zatvaranjem bezbjednosno izazovnih ugostiteljskih objekata pokuša da popravi bezbjenosnu situaciju u gradu i bar malo povrati povjerenje kod građana.

Lično ću se postarati da se Visoko sudsko i tužilačko vijeće detaljno upozna sa sramotnim presudama i dokazima o korumpiranosti i radu trebinjskih sudija i tužioca, iako je od toga teško očekivati neku veliku korist i reakciju nadležnih. Ukoliko nastave po starom uskoro će biti pokrenuta javna peticija za smjenu Bojana Stevića, Milana Bosića, Smaila Begovića, Dragana Puzića i ostalih neodgovornih i nedostojnih sudija. Tek nakon blokada rada sudova i masovnih protesta mogla bi se očekivati reakcija i bolji rad ovih ustanova koje su najodgovornije za pucnjave, ubistva i stradanje mladih ljudi. Krajnje je vrijeme da se bahatim moćnicima kaže DOSTA JE, i da se nevini zaštite od maltretiranja i šikaniranja manje grupe bahatih razbojnika i kriminalaca.

Nebojša Vukanović