Analni otvor, katarzični prolaz za Evropsku Uniju

poruka-smrt-drzavi1.gif

Analni otvor, katarzični prolaz za Evropsku Uniju

Poniženjima nikad kraja. Poslednje dvije decenije naša napaćena nacija preživjela je velike pritiske, sankcije, bombardovanja, osiromašeni uranijum, progone, otimanje teritorije, pljačku, privatizacije ali predaha nema. Centri moći ne prestaju sa novim ponižavajućim zahtjevima, kažnjeničkim mjerama i uslovljavanjima iako je naciji kičma na više mjesta polomljena. Nakon NATO bombardovanja i nametnutih „reformi“ uništena je vojna moć i namjenska industrija, marionetske Vlade i ucijenjeni političari kao kulu od karata srušili su privredu sistematskim pljačkanjem, korupcijom i kriminalnom privatizacijim, stvorena je armija obespravljenih, nezaposlenih i gladnih, a za potpun slom nacije neophodno je uništiti ono malo preostalih tradicionalnih moralnih vrijednosti. Neobrazovani, bahati, dvolični i beskrupulozni političari, tajkuni, kvazi pjevačice, starlete, rijaliti emisije, Ekremi, Šabani i drugi lažni mediokriteti uradili su veliki posao, ali kao vrhunac poniženja i moralnog sunovrata nacija treba puzajući simbolično da prođe i kroz analni otvor, i u njemu doživi konačno pročišćenje i potpunu katarzu.
Neuhranjeni i bolesni starci i djeca, nedostatak citostatika, lijekova i zdravstvene zaštite, loše obrazovanje, položaj nacionalnih manjina, nerasvjetljena ubistva i napadi na slobodne intelektualce i medije nisu najvažniji društveni problem jer je pažnja usmjerena na položaj pripadnika gej populacije. Ne postoje ozbiljni dokazi da su homoseksualcima uskraćena bilo kakva prava, da su izloženi napadima ili diskriminisani više od drugih, ali ipak održavanje gej parade postalo je najvažniji test za ocjenu napretka i stanja ljudskih prava u državama regiona. Broj trudnica koje dobijaju otkaz kada im poslodavci primijete nevješto prikriven stomačić, roditelja koji apelima prikupljaju sredstva za liječenje svoje djece, inženjera, ljekara i profesora koji godinama traže posao se ne utvrđuje i ne nalazi na zahtjevnim testovima. Bitno je da li će homoseksualci sa šarenim zastavama i parolama „smrt državi“ marširati pobjedonosno našim prijestonicama, i da li će ponižena nacija sa slomljenom kičmom poslije analne katarze osjećati ponosnom što je napravila značajan iskorak na putu ka obećanoj zemlji, Evropskoj Uniji.
Bosna i Hercegovina na sreću ili na žalost poprilično zaostaje za susjedima u procesu evropskih integracija, pa još uvijek nismo stigli do stepenika na kome u Sarajevu, Banjaluci ili podijeljenom Mostaru treba organizovati „paradu ponosa“ jer je pitanje šta bi od ovih gradova ostalo kada bi svi frustrirani i nezadovoljni našli povod da isprazne svu akumuliranu negativnu energiju. Sa druge strane u Podgorici i Beogradu se priprema polaganje popravnog ispita, a od broja povrijeđenih policajaca i polomljenih izloga cijeniće se napredak na putu ka Obećanoj zemlji. Milo se još nije izjasnio, a predsjednik Srbije izrazio je spremnost da čak i sam šeta sa homoseksualcima ulicama Beograda kako bi Jelku Kacinu pokazao odlučnost i spremnost jer Evropa i integracije navodno nemaju alternativu.
Put je dug, a kakva iskušenja čekaju napaćenu naciju ne smijemo ni pomisliti. Šta ako pravedni Jelko zatraži da u parlamentu uz poslanike nacionalnih ravnopravno sjede i predstavnici seksualnih manjina, ili da se na svečane dane uz evropsku i srpsku trobojku na institucijama zavijori i barjak sa duginim bojama? Iako je do prije samo nekoliko godina djelovalo nezamislivo, danas se u duhovno obamrloj srpskoj prijestonici više ljudi okupi na gej paradi nego na bilo kojoj kulturnoj manifestaciji ili protestima protiv priznanja nezavisnosti Kosova.
Sve osim nacije i otadžbine ima alternativu, i samo je opstanak naroda i države vrijedan bezkompromisnih napora i odricanja. Iako je žrtva bila ogromna Srbi su se nekako uspjeli oporaviti nakon Albanske golgote, ali je pitanje da li će sva stradanja, iskušenja i golgote koje prolazimo poslednje dvije decenije ostaviti dublje i dugotrajnije ožiljke i posljedice.

Nebojša Vukanović