palpal

Akcize se na silu ponovo guraju u Parlament

20170407_110330.jpg

Akcize se na silu ponovo guraju u Parlament

Glasovima SNSD, HDZ i SDA upravo je usvojen set Zakona o akcizama i osiguranju depozita u BiH u Domu naroda BiH.
Nakon sto je u Predstavnickom domu PS BiH odluceno da se Zakon o akcizama i Zakon o osiguranju depozita u BiH razmatraju u redovnoj proceduri, Savjet ministara BiH, bez saglasnosi srpskih ministara, povukao je predlozene zakone iz procedure a Domu naroda PS BiH uputio novi izmijenjeni prijedlog Zakona o akcizama i osiguranju depozita po hitnom postupku.

U novim predlozenim zakonima izmijenjeno je samo nekoliko sitnih tehnickih detalja, a cilj je da se pokrene nova procedura po hitnom postupku. Dom naroda Parlamentarne skupstine BiH je po hitnom postupku usvojio predlozeni set zakona po hitnoj proceduri, gladovima delegata SNSD-a, SDA i HDZ–a, pa bi se usvojeni zakoni ponovo po hitnoj proceduri trebali uputiti u Predstavnicki dom PS BiH.

Predstavnicki dom je prije nekoliko dana odlucio da predlozeni set „reformskih zakona“, cije je usvajanje uslov za nastavak aranzmana sa MMF-om, razmatra u redovnoj procesuri. Nakon sto je Vijece ministara BiH povuklo set zakona koje su u parlament upuceni 29.3.2017. sada je otvorena mogucnost da se isti zakoni sa kozmetickim izmjenama od 7.4.2017. ponovo upute u Predstavnicki dom BiH na ponovno razmatranje po hitnoj proceduri. Ocito je da se radi o jednoj vrsti pravnog nasilja sa ciljem da se izvrsi dodatni pritisak na pojedine poslanike da promijene odluku ili ne dodju na glasanje, i tako omoguce da se u ponovljenom postupku predlozeni set zakona razmatra i usvoje po hitnoj proceduri u Predstavnickom domu BiH.

Postavlja se pitanje kako je Savjet ministara BiH za samo 10 dana izradio i u parlamentarnu proceduru uputio dva razlicita prijedloga Zakona o akcizama i osiguranju bankarskih depozita? Da li su i kada predlozeni zakoni prosli neophodnu proceduru i dobili saglasnost i misljenje nadleznog zakonodavnog i pravnog sektora?

Jasno je da entitetske Vlade, prije svega Vlada Republike Srpske, ne mogu prezivjeti bez novog kredita MMF-a, i da se panicno na silu nastoje usvojiti zakoni i ispuniti uslovi MMF-a i medjunarodnih kreditora.
Delegati SNSD-a i DNS-a su dosli na danasnju sjednicu Doma naroda BiH, i promijenili ranije ponasanje kada su nedolaskom blokirali Dom naroda PS BiH, navodno braneci interese Republike Srpske i postupajuci u skladu sa Odlukama Narodne skupstine RS. Odbrana je prestala, a SNSD glasa skupa sa Bakirom i SDA kada se dodatno trebaju zaduziti i opteretiti gradjani.

Akcize su skinule maske i ogolile pozicije svih politickih subjekata, a ostaje da se vidi da li ce vlasti na silu uspjeti da proguraju „MMF-ove reformske zakone“, i kako ce gradjani i poljoprivrednici reagovati na eventualno novo povecanje nameta kako bi se preko njihovih ledja krpile rupe u entitetskim budzetima.

Nebojsa Vukanovic